zondag 22 augustus 2010

Koekwaus

Veel steden en dorpen hebben een eigen woord voor 'sufferd'. Zo heet in het Tilburgs iemand met soep in z'n ogen al snel 'gollipaop'. Op het eerste oog een onbegrijpelijke benaming, maar een minderwaardige benadering is allerminst op zijn plaats! In het geval van 'gollipaop' is er zelfs sprake van een hoge afkomst, of om dicht bij huis te blijven: komaf. Het scheldwoord gaat terug op het 14e-eeuwse verschijnsel van de Gallische Paus. Wie in Avignon voor het Pausenpaleis staat, verneemt dat deze stad tijdelijk de verblijfplaats was voor de kerktop die er als in een Babylonische ballingschap verbleef. Kennelijk waren er in die tijd ook mensen die vonden dat de paus-in-kwestie weinig zicht had op de gemaakte keuze.

'Gollipaop', één brok cultureel erfgoed. 'Koekwaus' (mafkees) hoort ook tot die gewaardeerde categorie. De herkomst lijkt in nevelen gehuld, maar evenals een woord als 'gollipaop' welt het al eeuwen met de nodige emotie uit de nodige kelen omhoog in situaties die daartoe aanleiding geven. In delen van Brabant is 'koekwaus' geweldig populair.

'Koekwaus' staat op t-shirts, en sinds een aantal maanden is er ook een stenen versie. En wie de emotie letterlijk wil proeven, doet zich in 's-Hertogenbosch tegoed aan de krokante Bossche Koekwaus.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten