dinsdag 17 augustus 2010

Mooie stad (2); De Ooievaart

In ons land kun je in verschillende steden een rondvaart maken. In Den Haag dus ook en wel met de Ooivaart vanaf de Bierkade. Het gevolgde recept is ijzersterk: fluisterboot met uitleg door een enthousiaste vrijwilliger-met-verstand-van-zaken.

Nooit geweten dat Den Haag - zeker in de 19e eeuw - zoveel fabrieken, pakhuizen en werkplaatsen kende nabij het centrum. Den Haag industriestad! De meeste grote gebouwen maakten plaats voor woningen. Wat bleef staan, is nu appartement (Pander Meubelfabriek bijvoorbeeld) of kantoor. Die laatste bestemming heeft ook een deel van de befaamde PECO-snoepfabriek gered. Op dat punt gekomen, laat de schipper een bak met snoepkettingen rondgaan: een moment om de geschiedenis echt te proeven.

De Schilderswijk, de hofjes van Om en Bij, de Koninklijke tuinen & stallen, de ministeriële hoogbouw: heel de bubs glijdt aan je voorbij. Boeiend, boeiend: je blijft kijken. Gelukkig komt het verzoek steeds op tijd om je kop in te trekken bij de nadering van weer een laaghangende brug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten