dinsdag 8 juli 2014

Het bier van Karel V

Voor alle duidelijkheid: in Noord-Europa drinken ze bier, in het zuiden wijn. Althans, zo was het eeuwenlang. Het gerstenat zou in Spanje bekend zijn geworden in de tijd dat veel 'flamencos' oftewel lieden uit de Bourgondische en later Spaanse Nederlanden naar het Iberisch schiereiland trokken. Grofweg van 1480 tot 1680. In die tijd was er aan de Spaanse kant van de Pyreneeën veel werk voor handelaren, handwerkslieden en kunstenaars uit wat we nu de Benelux en Frans-Vlaanderen noemen. 

In verschillende Spaanse steden ontstonden zogenoemde 'Vlaamse naties'. Kolonies van lieden uit 'onze' streken. En die dronken bier. Die 'naties' zaten met name in steden aan de Atlantische Oceaan. Of langs handelswegen in centraal Spanje. En op de Canarische Eilanden. Niet hier waar wij nu zijn, in Águilas. Volgens de Vlaamse onderzoeker Werner Thomas ging in die tijd de totale bierimport van bijvoorbeeld het internationale knooppunt Sevilla uitsluitend naar kroegen waar die 'flamencos' kwamen.

Toen de Spaanse vorst Karel V in 1555, moe en der dagen zat, met pensioen ging, trok hij zich krom van de jicht terug in het Spaanse klooster Yuste. Houwdegen Karel was in Gent geboren en hield ongetwijfeld van een potje bier. Bekend is dat hij bij zijn verhuizing uit de Nederlanden naar Spanje personen meenam waar hij niet buiten kon. Raadslieden, dienaren en zijn Capilla Flamenca, zijn 'Vlaamse' muziekgezelschap. Ook Bosschenaren maakten deel uit van die 'kapel'.

De tekst op het etiket van het bier dat ik zojuist bij de Mercadona in Águilas kocht, vertelt dat hij ook zijn eigen brouwmeesters meegenomen zou hebben naar Yuste. En de inhoud van het flesje 'kloosterbier' dat nu voor me staat, zou gebrouwen zijn naar hun aloude receptuur. 

Ik word nou toch wel erg benieuwd, haal de dop eraf en schenk in. Amberkleurig en lekker van smaak. Mooi bier. Een beetje à la Palm. 'Palm, het bier waar Brabant trots op is', volgens de reclame. Ik zou er warempel een echt palmke naast moeten zetten om een vergelijkende smaaktest te doen.

Eens op het etiket kijken waar dit pittige nat vandaan komt. Verhip: Heineken Brouwerijen Spanje. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten