Ons moeder kon goed koken. Haar kennis van de Franse keuken
dankte ze aan de jaren waarin ze bij mevrouw Biesaart werkte. Dat was haar
laatste werkgeefster voor ze op 19 januari 1928
trouwde. Ze had het later graag over deze
dame, die haar kennelijk op veel terreinen had (bij)geschoold. Dit in
tegenstelling tot de familie waar ma op haar twaalfde begon. Nu zou je spreken
over kinderarbeid en dat woord heb ik mijn beide ouders nooit in de mond horen
nemen: zeker de oudsten thuis moesten toen vroeg mee voor het inkomen zorgen.
Ons pa had een aversie tegen knoflook, een in mijn jeugd
nauwelijks gewaardeerd ingrediƫnt in de Nederlandse bik. Ik zie moeder nog een
stuk boter in de pan bruin laten worden. Dan pakte ze uit het gevlochten
aardappelmandje onder het arduinen keukenblad iets wat ze aan een vork prikte.
Daarmee maakte ze een cirkel langs de rand van de hete boter, waarna het vlees
aangebraden kon worden. Pas jaren later begreep ik van een oudere zus dat er
een teentje knoflook op de punt van die vork had gezeten. Een goed bewaard
familiegeheim. Kennelijk had in moeders keukenopleiding de knoflook de grote
zuivering overleefd die eerder de dames van het Haagse en Amsterdamse Kookboek
hadden gehouden in de Hollandse keukenkast.
Ik moest daar vanmiddag weer eens aan denken toen vier geplette
knoflooktenen in de warme olijfolie lui lagen te zweten. Er moest nog een
handvol breekboontjes op. Ik had onlangs een verhaaltjes gelezen zitten lezen
waarin een Spaanse kok vertelt hoe zijn moeder de restjes uit haar voorraad verwerkte.
Hij had een van haar receptjes een eigentijdse draai gegeven, alleen al door de
sperziebonen slechts kort te koken. Ik ga dadelijk achter de pc zitten om te
kijken of ik zijn naam kan achterhalen. Misschien heeft zijn moeder voor nog
meer smakelijke inspiratie gezorgd.
Verstopt op deze foto ligt als eerste laag een halve centimeter
aardappelpuree recht uit de pan (met roomboter, beetje zout, veel peper
bereid). Daar overheen (rijkelijk) gesprenkeld de knoflookolie (ontdaan van de
knof) op het laatste moment voorzien van wat zoete paprikapoeder. Dan de
knapperige boontjes. En op top een gebakken ei. Hoe smakelijk kan eenvoud zijn.
En na
afloop was er nog ruim voldoende plek voor wat stukjes kaas met toast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten