maandag 15 oktober 2012

Azoren


De groep Azoren is een verzameling van negen Portugese eilanden, op 1.500 km van het moederland en 1.900 van Amerika. Die collectie vulkanische toppen drijft dus ergens in de Atlantische Oceaan. En wel zo ver naar het westen, dat het er twee uur vroeger is dan in Nederland. Volgens Wikipedia is het klimaat er in zomer en winter behoorlijk gelijkmatig, met een middagtemperatuur van rond de 20 graden.

Wij zullen een week op het grootste en meest bevolkte eiland verblijven: São Miguel, bijgenaamd Het groene eiland'. Ons hotel 'Vale do Navio' bevindt zich in de gemeente Ponta Delgada, dat 65.000 inwoners telt. Vanaf het hotel bevindt het eigenlijke centrum zich een stuk uit de buurt. Eigenlijk aan de andere kant van de berg. Er moet een goede busverbinding zijn.

Portugees kan ik lezen; spreken absoluut niet. Het klinkt als 'biesjaas, biesjkaas'. Spaans verstaan ze er goed, hoewel ze de Spanjolen niet erg mogen. Ben benieuwd hoe er op mijn Castiliaans gereageerd wordt. Bij eerdere bezoeken aan Portugal bediende ik mij van het Frans en Italiaans. Dat eerste werkte goed en het tweede niet echt. We zullen zien.

De naam Azoren is me al heel mijn leven bekend uit het weerbericht. Meestal in een zin als 'De depressie trekt van de Azoren over de Golf van Biskaje naar Nederland'. Echt een plek om naar toe te gaan.

We treinen maandag 8 oktober 2012 met het nachtnet naar Schiphol en als het vliegtuig om 05.25 uur vertrekt, hopen we gedurende de komende vier uur dan eindelijk te kunnen pitten. Nou, daar komt nauwelijks iets van en brak arriveren we 's ochtends op het vliegveld van Ponta Delgada. Vlot worden we vervoerd naar Capelas

A prima vista klopt het bestaande idee: veel bewolking, vooral bij de bergtoppen, overal groen om ons heen, witte dorpjes en een oceaan die tegen de basalten klifkust slaat. Engels blijkt de voertaal met toeristen. Ook de mevrouw van de mini-supermarkt hanteert die taal op vlotte wijze. Als ik daarover een positieve opmerking maak, antwoordt ze 'We moeten wel'. Waarna ze uitlegt waar in het dorp we de bezienswaardigheden kunnen vinden.

Zo ver zijn we nog niet: eerst gaan we wat slaap inhalen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten