maandag 22 oktober 2012

Zwemkom

'Ons dorpje Capelas heeft een zwemkom. Die stamt uit 2008 en de constructie is praktisch en aangenaam. Naast een bestaande kromming in de basalten klif is een soortement krib in de Atlantische Oceaan aangelegd waardoor het geheel iets weg heeft van een krabschaar.

In de kom kun je zwemmen zonder al te veel last van de aanstormende oceaanbranding. Bovendien is er, zeker tijdens opkomend water, sprake van een spectaculair golfslagbad. Een fascinerend gezicht. We brengen er zondag 14 oktober 2012 door, bij zonnig en warm weer. Ook dat blijkt dus mogelijk bij de Azoren.

We zoeken regelmatig het water op via een aflopende betonnen baan zoals je die ook bij een pontje vindt. Daar waar de ondergrond spiegelglad is van de algen, bieden een stalen leuning en wat touwen steun. Die voorzieningen blijken hard nodig; jong en oud maken er gebruik van.

De zwemkom blijkt een trefpunt voor de plaatselijke bevolking. Hele families vermaken zich in de zon, kletsen, zwemmen en de meesten gaan na hun duik uitgebreid met shampoo aan de slag onder de douche.

Het barst er van de vissen. We zien ze vlak voor ons als we ons in het water begeven. Grote exemplaren springen ver boven het oppervlakte uit. Aan één zijde staan jongens met het nodige succes te vissen. We hoeven ons geen moment te vervelen en raken - ondanks de beschermende factor - verbrand.

Tegen 17.30 uur slenteren we naar het hotel, waar wij onze shampoo voor de dag halen. Een luie, warme en zonnige dag op de Azoren. Da's deze week nóg een reden om mijn jaren oude idee van alleen regen en mist rond deze eilanden positief bij te stellen. En morgenvroeg vliegen we weer naar huis.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten