zaterdag 29 juni 2013

'Altes Fährhaus'

Cochem aan de Moezel. Warm weer als we op zaterdagmiddag 22 juni parkeren hij B&B 'Altes Fährhaus'. Van hieruit willen we de komende vier dagen gaan wandelen. Aan deze kant van de rivier heet het eigenlijk Cond: het oorspronkelijke Cochem ligt aan de overzijde. Zo was de verdeling vóór de schaalvergroting. Trier is 80 km. naar het zuiden.

Achter ons balkon kruipen de wijngaarden tegen de steile heuvels omhoog. In de buurt ligt bij Calmont - met een hellingsgraad van 65% - de steilste wijnberg van Europa. Wijnstokken staan ook langs de trap van het Oude Veerhuis. De vruchtvorming is al veel verder dan bij het exemplaar in onze tuin. 'Kijk, ze staan in bloei', zegt de hospita.

Duitsland was voor mij jarenlang een land om snel doorheen te reizen, met name naar Italië. Mijn reserve zal wel met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben: een bepalend element in het decor van mijn jeugd. Daarin werd veel afgezet tegen de bezetting: ‘Onder d’n oorlog …’.
Het heeft enig tijd geduurd voor ik het woord ‘moffen’ moeiteloos ging vervangen door ‘Duitsers’. En met plezier in dit aanpalend land op vakantie ging.

De volgende dag wandelen we langs de Moezel naar Valwig om daar te beginnen aan de Apolloweg. Langs die route staan veel informatiepaneeltjes: onderweg valt er ook veel te zien en te verklaren.

Een deel van het erg bloemrijke pad volgt een oude kruisweg met moderne staties. Parallel liep aan de linkeroever een weg die drie tempeltjes van de geromaniseerde Keltische Treveren met elkaar verbond. De geografische ordening van die heiligdommen zou direct verband gehouden hebben met de kalender. Zonnewende en zo. Vanaf een uitzichtpunt zien we nu katholieke kapelletjes staan op de plek van die drie pre-christelijke aan onder meer Apollo gewijde heiligdommen 

Uit dezelfde eerste eeuwen na Christus dateert hier de wijnbouw. Overigens zou het de vraag zijn of die al bestond voordat de Romeinen hier arriveerden. Eén paneeltekst houdt de kerk in het midden: ‘Onder de Romeinen werd de wijnbouw geïntensiveerd’. Nu staat Riesling op de steile stukken en Müller-Thurgau op de vlakke. Ons pad loopt gedeeltelijk door de wijnaanplant. De bodem bestaat uit leischerven: die vormen de hellingsgraad een riskante werkplek.

De uitzichten vanaf de berghelling zijn prachtig. Op de gekanaliseerde brede Moezel varen rondvaartboten, plezier- en beroepsvaartuigen. Op verschillende plaatsen zijn kajaks te huur. Ondanks de aanwezigheid van 14 sluizen treedt de rivier regelmatig buiten haar oevers. Daarvoor bestond afgelopen donderdag ook de vrees toen bij een enorme wolkbreuk het waterpeil angstvallig snel steeg. De sporen zijn ‘flash flood’ zijn overal in de buurt van de oevers te zien. In de bebouwde gedeeltes zijn op veel plaatsen op muren de ‘waterhoogtes’ aangegeven tijdens extreem hoog water.

Na een benauwd-warme start, gaat het nu echt regenen. De poncho’s zijn even niet afdoende en dus wachten we in een schuilhut tot de bui voorbij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten