Blokjes gekookte ham
bleken verstopt in de albóndigas die we daar besteld hadden. En in feite kan
van alles als vulling dienen. Voor de variant van deze avond heb ik wat eieren
hardgekookt.
De slagerij heet Rivher,
een in mijn ogen opmerkelijke naam. Volgens het opschrift heeft de eigenaar
behalve hier in El Médano ook een filiaal in San Isidro, aan de andere kant van
de grote weg. Ik bestel een pond half-om-half. Het vlees wordt van ter plekke
van flinke spierstukken afgesneden en gaat daarna door de gehaktmolen. Tijdens
het afrekenen vraag ik de slager naar de herkomst van Rivher. ‘Hermanos
Rivera?’, doe ik als gok. Er zijn wel meer broers die samen een winkel drijven.
De man blijkt Cesar Rivera Hernandez te heten, waarmee de vraag beantwoord is.
Na wat uurtjes lezen op
het strand loop ik ’s middags tegen 17.00 uur naar huis. In de minuut die dat
kost, hoor ik dat mijn iPhone ‘nieuws’ meldt. Het is een boodschap van de
jongedame die per sms vanuit de Hofstad laat weten dat ik door mijn verblijf op
Tenerife wel mooi de sensatie mis: Beatrix zal haar aftreden om 19.00 uur
bekend maken. Door het tijdsverschil is dat over een uur. De tv staat nog niet
aan over het koninklijke voornemen loopt in een tekstband door het actualiteitenprogramma
op Spanje 6.
‘Moet Alex nu echt voor
de leeuwen?’ heb ik de jongedame al laten weten. Het heeft er alle schijn van. Grappig:
net dit weekend bevat de zondagbijlage van El País een verhaal over de Spaanse
troonpretendent. Felipe de Borbón is net zoals Willem-Alexander 45 jaar. Zij pa
is precies zo oud als Beatrix. Deze overeenkomsten komen meteen aan bod in de
opeenvolgende journaals.
Ondertussen maak ik het
gehakt aan met een ei, zout, peper en beschuitkruim. Dat laatste verkrijg ik
door op de hand vier stukjes geroosterd brood fijn te wrijven. Uiteraard kunnen
ook andere ingrediënten toegevoegd worden: nootmuskaat, gesnipperde ui en
knoflook, tijm. Ik houd het simpel en snijd vervolgens voor de vulling de
eieren in acht partjes. Op de linkerhand sla ik wat gehakt plat tot een mini-hamburger
die ik om het stukje ei vouw. Even rollen en op een bord leggen. Als de
voorraad gereed is, bak ik de hele hap aan in de boter en om het vlees mals te
houden, doe ik er een scheut ketchup bij. Tomatenpuree zou ook kunnen. Een
aantal gesnipperde teentjes knoflook erbij, wat olijfolie en een op het laatst
blus ik het af met wat heet water. Een minuut of acht onder de spatdeksel laten
sudderen en dan opdienen. In dit geval met rauwe paprika, gebakken stukjes
aardappel in de alioli en een glaasje bier.
Onder het eten hoor ik
dat op 30 april de koningin met pensioen gaat. Heb we vanaf dat moment op die
datum ‘koningsdag’?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten