In oktober 2013 maakten we
in surfcafé Veinte04 kennis met de ecologische witte wijn van Frontos. Deze
bleek in geen enkele winkel in El Médano verkocht te worden. Onlangs dronken we
die wijn opnieuw en wat dagen later knarden we in de huurauto de berg op
richting wijnboer. Bodega Frontos is sinds 22 februari 2003 in bedrijf als
particulier bezit van de familie Luengo; de aanplant staat op percelen tussen
de 600 en 1.600 meter hoogte. De Luengo’s zijn ook de eigenaren van een
wijngoed in het verder- en hogerop gelegen Vilaflor. Voor het bezoek aan
Frontos moesten we naar het gehucht Los Blanquitos, gemeente Granadilla de
Abona in het zuiden van Tenerife.
We kopen een doos Vino
blanco ecológico en maken een afspraak voor een rondleiding met proeverij op
donderdag de 24ste om 11.30 uur.
Op de afgesproken dag is aan
zee is de temperatuur al aardig op weg in de richting van de voorspelde 36°C
als we bij het hoger gelegen en daarmee frissere Frontos uitstappen voor de
‘cata de vinos’. De medewerker die we eerder ontmoetten, maakt zijn ontbijt af
en neemt ons mee naar de verschillende ruimtes waarin het vinificatieproces
plaatsvindt. Daarbinnen heerst het hele jaar door een temperatuur 16ºC. Deels
doordat een part onderaards is, deels door de duurzame, energiebesparende
architectuur.
Dan komen in een typische
ton- en torenvormige omgeving waar de te proeven wijnen een voor een op tafel. Van
wit naar rood, elk met een eigen verhaal over de gang van druif naar drank. Een
‘lekker’ uurtje. Tegelijkertijd blijkt opnieuw hoe het oog voor detail van de
eigenaren ook bij dit onderdeel garant staat voor een goed verzorgd
‘uiterlijk’. Alles klopt: de presentatie door de medewerker, de aankleding, de
herhaling van het logo. Dat laatste blijkt een harkachtig werktuig te zijn uit
de tijd van de Guanches. Dit instrument van de oorspronkelijke bewoners van de
Canarische eilanden staat omgekeerd afgebeeld op flessen, dozen, ruiten etc.
De eerder ingeslagen
Blanco seco ecológico die in El Médano staat, is nog lang niet op. We besluiten de voorraad aan te
vullen met een dozijn flessen van de kruidig smakende rode Baboso negro. Vóór
gebruik gaat die thuis even de koelkast in: aanbevolen drinktemperatuur
16º-18ºC. Lekker. Tenerife blijft ook na zoveel bezoeken een verrassend eiland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten