maandag 10 april 2017

St.-Jan & De Bruijn

Er waren al eerder wat voorstudies te zien: de Bossche St.-Jan als nieuw object in het werk van Geert de Bruijn. Ik ervaar het als een aangename verrassing wanneer drie-en-een-half jaar terug onder een afdak in zijn tuin een bruine plattegrond staat 'af te harden'. Plattegronden hadden al eerder hun intrede gedaan in zijn oeuvre. Zo hangt bij mij aan de muur een aansprekend grondplan van het Helmonds kasteel. In vergelijking daarmee is wat nu buiten staat te drogen, erg gedetailleerd. 

De St.-Jan heeft zich in de beeldtaal van Geert aangediend als basis voor het ontmannen van het instituut kerk. Zo begrijp ik op die zonnige ochtend in juli 2013 de toelichting van Geert. Met een woordspeling uiteraard, want de katholieke kerk telt geen vrouwen, dus is hij begonnen met de geloofskoepel te 'ontmannelijken'. Ruimte voor het vrouwelijk aandeel. En daarmee blijkt ook deze activiteit te passen in de rode lijn die in het werk van De Bruijn aanwezig is: de moedergodin die in allerlei gedaantes nadrukkelijk of wat bescheidener een rol speelt.

Het voorstudieproces wordt in de jaren daarna voortgezet en begin april 2017 staan er in het atelier twee schilderijen waarin de plattegrond van de St.-Jan een duidelijke plaats inneemt. 'Ze zijn nog niet af', zegt Geert. Da's duidelijk, tenzij het de bedoeling is het deel onder elke plattegrond effen zwart te laten.

Een week later blijkt het zwarte bij beide doeken al wat ingevuld te zijn. Het exemplaar rechts heeft een ingewikkelde naam. Ik weet het weer: de titel heeft iets met ‘matrix’ te maken. ‘Theotokos rules the matrix’, vult Geert aan.

Die titel zal niet veranderen, schat ik. Ben benieuwd hoe het werk er volgende keer uitziet. Work in progress. En een kijkje in het atelier van de kunstenaar.

Da's nou mooi: dat je kunt zien hoe het ontstaansproces zich ontwikkelt. Geert heeft meestal meer werken onderhanden. 'Je moet afstand kunnen nemen, En dat doe je door ergens anders aan bezig te gaan. Dan kun je daarna weer met andere ogen kijken naar dat wat je even hebt laten rusten.

6 september a.s. wordt in New York Geerts expositie geopend. De St.-Jan zal hij daar niet mee naartoe nemen. Is iets voor de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten