Bloedworst, een lekkernij, én een must voor de echte najagers van culinaire delicatessen. Maar die zullen bloedworst vast niet opgeslagen hebben in een hoge breinpositie. Jammer en ook een beetje dom. Waarschijnlijk een kwestie van vooroordelen.
Bloedworst is net zoals zult een eersteklas voorbeeld van ‘Good Food’. Niet gedacht zeker, maar kijk het maar eens na. (zie blog ‘Zult’). Blijft natuurlijk die verdomde imagokwestie een landsbrede omarming in de weg staan, want (bijvoorbeeld) wie tussen de 25 en 35 eet nou nog bloedworst? ‘Vet, stom, ouderwets, om van te griezelen’, en bedenk er zelf nog een paar.
In Brabantse bloedworst zit boekweitmeel. Daar zul je geen gluten in aantreffen, want boekweit behoort niet tot de granen. Dat maakt het meteen wat sympathieker. Voeg daarbij dan nog het feit dat het wel een flinke dosis fosfor bevat dat positief is voor de hersenactiviteit. De buiten onze grenzen wereldberoemde Bossche arts, fysioloog en hoogleraar Jacob Moleschott (1822 – 1893) schreef al dat zonder de aanwezigheid van fosfor in het eten, de mens niet tot enig zinnig denkwerk in staat is. Als senator in Rome pleitte hij om die reden voor een prijsbeheersing door de staat die het gewone volk de aanschaf van fosforrijke basisproducten mogelijk kon maken. Dat is niet zonder resultaat gebleven, want Italië is later bijzonder innovatief gebleken op het gebied van architectuur, mode en belastingontduiking. Uiteraard zit er ook vlees in de bloedworst, recht van het varken. Op smaak gebracht met een resem aan kruiden.
Mocht op dit moment de bloedworstweigeraar nog niet aan het twijfelen zijn gebracht, dan doe ik nog één ultieme poging: en wel met een trendy recept. Daarmee kun je je gasten overtroeven, verbazen of gewoon lekker laten eten. Presenteer het als ‘Morcilla con aguacate’. Begin daarvoor met het koken van aardappeltjes in de schil (geschrobd en ontpit). Dat laatste is bij de heerlijke en onregelmatige Opperdoezers wel een heel werk, maar voor de smaak een goede investering. Laten afkoelen en een tijdje wegzetten. Later gaan ze in stukken de hete olie in. Eenmaal zo ver gekomen, bak je de eerder ook al gekookte en afgekoelde sperzieboontjes op in stukken van drie centimeter, met daarbij wat zoete paprikapoeder, gemalen komijn, peper en knof. Ondertussen snijd je een avocado en een zoete appel in partjes, waarna je deze in een kom besprenkelt met citroen en bestrooit met peper. In de oven staat dan al op 180 graden een schaal op temperatuur te komen. Daarin gaan aardappeltjes, boontjes, avocado, appel én de inhoud van tien walnoten. Laten staan op 100 graden, wat olijfolie toevoegen en een enkele maal zeer omzichtig husselen.
Per persoon twee schijven bloedworst bakken plus wat uiringen. Schaal uit de oven en de inhoud als eerste laag verdelen over de voorverwarmde borden. Tweede laag bloedworst, en als derde de ui. Afmaken met zeezout en gemalen peper.
Wie hier niet door bekeerd wordt, kan de uiringen ook weglaten uit het recept.
Gisteren bloedworstbeignet gegeten, met gebakken appel. Heerlijk. Prima adres: restaurant Sassafraz, Veghelsedijk 42, 5401 PB Uden.
BeantwoordenVerwijderen