maandag 8 juni 2015

Jeroen achterna (1); aarsmuziek

Robert Gober, Zonder titel, 1990, mensenhaar, was, katoen, hout leerJheronimus Bosch (ca. 1450 - 1516) inspireerde al snel andere schilders. Zo grijpt het bekende werk ‘DulleGriet’ (1561) van Pieter Bruegel de Oude (1525/1530 - 1569) terug op Bosch’ ‘De Tuin der Lusten’. Van dat voorbeeld waren inmiddels ‘prenten’ in omloop geraakt waarop Pieter zich kon baseren. 

Ook nu nog vinden kunstenaars inspiratie bij het werk van Bosch. Dicht bij huis zijn dat de makers van Bosch Parade, waarvan de editie 2015 binnenkort plaats zal vinden. Iets verder weg is dat o.a. de Vlaamse Lieve Bedeer.

De Amerikaan Robert Gober (1954 - …) liet zijn ogen vallen op een detail van het rechterpaneel van De Tuin. Het gaat hierbij om een kluitje musicerende figuren die de noten aflezen van het achterwerk van een persoon. Het is niet duidelijk of het daarbij om het onderlijf van een man of een vrouw gaat. Gober maakte er een vent van, met stevige stappers aan de voeten en haren op de kuiten. Het werk behoort tot de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Picture 6
Kenners zouden zo kunnen zien of het in het geval van Bosch om een ‘bespeelbaar’ notenveld gaat. Kennelijk is dat zo; in elk geval is op het internet de een deuntje te beluisteren (klik).

Uiteraard zijn er allerlei interpretaties losgelaten op het billentafereel van Bosch. Iemand had het over ‘butt song’ en een ander bedacht ‘ass music’: aarsmuziek. Klinkt niet gek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten