zaterdag 27 juni 2015

Sicilië (5); vergeten hoek

De 16de juni rijden we opnieuw van Castiglione di Sicilia naar 'het huis van de boswachter' bij Case Pirao. De dag daarvoor begonnen we daar op hetzelfde uur van de dag, onder dezelfde aangename weersomstandigheden aan een prachtige en inspannende tocht op de noordflank van de Monte Etna. We misten een afslag en vandaag willen we die vergeten hoek alsnog (in)halen. 

Na een klein uur rustig aan omhoog door een bosrijk gebied, komen we bij het bord waar we de maandag ervoor door hadden moeten lopen. 

Na een korte tijd komen we bij Rifugio C. Saletti. Binnen domineert een grote vuurplaats het interieur. Er staan een tafel en wat stoelen en wie daarvoor de spullen bij zich heeft, kan hier overnachten. Een box biedt plaats aan acht paarden. Ruiters zijn we hier nog niet tegengekomen. 

Na een lunch bij deze schuilhut lopen we - met zicht op het verre Randazzo in het dal van de Alcántara - naar Cisternazza. Hier was een boerderij. Dat gebouw wordt nu gerestaureerd. Er zijn drie bijgebouwen waarvan de 'cisterna' het meest in het oog loopt. In deze wateropslag werd vroeger regen- en smeltwater verzameld. Daarmee konden de koeien ook de droge zomer doorkomen. In de wandelgids lezen we dat die cisternen van levensbelang waren en daarom goed onderhouden werden.

We lopen op de bovenste verdieping en als we buiten komen, staat ineens een groot paard tegenover mijn vrouw. Een vos die kennelijk op het geluid afgekomen is. Even later volgen nog vier donkere exemplaren. Kennelijk stonden ze in een van de bijgebouwen. 

We verlaten Cisternazza en lopen terug naar de auto. Het was zeer de moeite waard om deze vergeten hoek in te halen.

Langs een andere weg dan de dag ervoor - smal en bochtig - rijden we kalm door de wijngaarden naar de Agriturismo Antica Cavalleria. Om 18.00 uur is er een kookworkshop en wordt er ook limoncello gemaakt. De afgelopen dagen hebben we nog geen gebruik gemaakt van het zwembad. Daar hebben we nu halverwege de middag even de tijd voor. Morgen eind van de middag vliegen we weer van Catania naar Eindhoven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten