zondag 24 juli 2011

Lambooy: fotomontage

Het regent buiten en binnen jast oma Kaat van den Broek - Lambooy aardappels. Het tenen mandje ligt al halfvol afval. Dat gaat later met de schillenboer mee. Vanmiddag komen de piepers gekookt op tafel. We eten snijbonen, want die heb ik eerder deze morgen door de molen mogen halen. Ik probeer wat te lezen voor school, maar zoals gewoonlijk vraagt de oude Kaat mijn aandacht. Dit keer vertelt ze over haar broer. Hij is zeeman. Nou ja, lang geleden dan. Misschien nog vóór de oorlog.

Roeiboten vind ik aardig, maar om nou de zee op te zoeken voor je beroep is wat anders. Waarom zou iemand uit Den Bosch gaan varen? Dat staat wel erg ver van me af. Avontuur, werk, ruzie thuis? Ik vraag er niet naar.

Op een nacht wordt mijn oma wakker. Ze heeft van haar broer gedroomd. Ze halen hem dood uit het water. Hij is zelfs in levenloze toestand nog een mooie vent. Zijn krullen glanzen in de zon, 'mee aan elke punt 'nnen droppel water'. In haar droom schitteren die druppels als parels in het licht. Weken later ontvangt de familie het doodsbericht. Mijn oma weet dan het al, dankzij haar 'veurzeggende geest', zoals ze die voorspellende kracht noemt.

Meer dan 50 jaar later staat voor mij op het computerscherm een foto van de familie Lambooy-Dumernit. Mijn opoe zit als oudste dochter tussen de feestelingen in. De andere twaalf kinderen omgeven dit drietal. Harrie Lambooy sr. en Dien Dumernit vieren die dag hun gouden bruiloft. Het is 24 juli 1925, mijn eigen moeder Riek van den Broek is op dan 22. Ik vraag me af waar ze op het moment van de foto is. Ze heeft verkering met Harrie van den Berselaar, waarmee ze op 19 januari 1928 trouwt. Misschien zitten ze in het parochiehuis te wachten.

De foto blijkt boven mijn oma 'gemanipuleerd': met schaar en lijmpot is daar iemand ingemonteerd. Misschien de broer die tijdens dat feest op zee is en nog niet weet dat ie later zal verdrinken? Willem Lambooy de zeebonk, geboren in Den Bosch op 23 maart 1894 en als gestorven bijgeschreven op 00-00-1940 in Amsterdam? Maar die man achter Kaat heeft nauwelijks haar op zijn hoofd. Daar krijgt geen druppel vat op. Dan zou het Harrie Lambooy jr. kunnen zijn, want die is geëmigreerd naar Amerika. En in die tijd zit je daar voor eeuwig. Ik zal dus nog verder moeten spitten in de familieverhalen. Soms is dat net piepers jassen: kijken wat er onder de schil opduikt. Boeiend.
http://www.flickr.com/photos/herman_van_den_bossche/4986813336/in/photostream/

3 opmerkingen:

  1. Vanmiddag in Stadsarchief uitgave met stamboom Lambooy bestudeerd. Oma's broer die met vrouw en zoon naar Amerika ging, heeft verder geen nakomelingen. De vermeende zeeman staat genoteerd als steenhouwer in Amsterdam. Kan best naar zee getrokken zijn. Andere broers van haar komen - gelet op sterfjaar - niet voor rol in haar droom in aanmerking.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, door toevallig de naam van mijn Vader Harry Lambooy in te toetsen in google kom ik op deze foto. Al lang geleden gepost zie ik. Dezelfde foto staat bij mijn vader. Dit zijn zijn opa en oma met zijn vader en ooms en tantes. Hij is bijna 94, nog zeer bij de pinken en kan er misschien meer over vertellen. Die ingeplakte zoon is de VS ganger in ieder geval. M.vr.gr. Hubert Jan Lambooy (h.lambooy@icloud.com)

      Verwijderen
  2. Hallo, door toevallig de naam van mijn Vader Harry Lambooy in te toetsen in google kom ik op deze foto. Al lang geleden gepost zie ik. Dezelfde foto staat bij mijn vader. Dit zijn zijn opa en oma met zijn vader en ooms en tantes. Hij is bijna 94, nog zeer bij de pinken en kan er misschien meer over vertellen. Die ingeplakte zoon is de VS ganger in ieder geval. M.vr.gr. Hubert Jan Lambooy (h.lambooy@icloud.com)

    BeantwoordenVerwijderen