zaterdag 23 juni 2012

Nooit meer Frederik Hendrik

Tekst Boschboomcolumn 24 juni 2012 Bossche Omroep

Op 12 april 2012 gaf de gemeente Hoorn het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen een bijgestelde tekst. De Nederlandse held - geboren in dat Zuiderzeestadje - werd daarmee officieel ‘niet onomstreden’. Grondlegger van ‘onze’ macht in Indië. Symbolisch genoeg was dit gezicht van de Gouden Eeuw vorig jaar al eens van zijn sokkel getikt door een kraanwagen. De initiatiefnemer tot de herschrijving had het liefst het woord massamoordenaar opgenomen gezien.

Wij hebben in onze stad geen beeld voor Frederik Hendrik. Dat gaat er vast nog komen. Daarmee worden de woorden van mijn oma Kaatje Lambooy van profetische waarde. Ze voorspelde regelmatig: 'De die (voor een vrouw), d'n dieje (voor een manspersoon) is al zô lanke dôôd! Komt bekant weer trug'. Het woord reïncarnatie was haar waarschijnlijk onbekend en misschien dacht ze wel aan de stedendwinger.

Pas was Fredrik Hendrik weer even terug in Den Bosch. Kennelijk zit ie in de verkleedkist en van tijd tot tijd zetten ze ‘m weer op het toneel. Zoals op zaterdag 2 juni bij de ingebruikname van een vistrap bij Crèvecoeur.  'Had ie vroeger ook mee te maken', zegt tijdens de voorbereiding iemand van het feestcomité'. 'Klopt', roept een collega. ‘Ergens in 1629. Toch?’ Gevolgd door:  'Nou, dan doen we hem toch?'

Zo moet dat steeds gaan. En de afgevaardigden van onze lokale overheid staan d'r elke keer weer allemaal bij. Zo ook toen de koningin in 2007 haar verjaardag hier kwam vieren. Op die feestdag mocht de zoon van Willem van Oranje voor gastheer spelen. Ik dacht even dat er een schrijffout stond in de aankondiging; niet dus. Een storm van protest bleef uit. Ook van lieden die wel eens een geschiedenisboek gelezen hebben. Sterker nog:  vorig jaar nam de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch een salonboot in gebruik die naar de overwinnaar van 1629 genoemd werd. ‘Een toepasselijke naam voor een vaartuig waarin we de bezoekers willen informeren over het beleg van de stad’.

De club die dat ‘event’ bij die vispassage organiseerde, ken ik enig gewicht toe. Vlakbij moest ook een fietsbrug geopend worden, en jawel ‘daar was ie weer’.  Ik begrijp het niet. Of er moet besloten zijn dat Frederik Hendrik enige verdienste heeft gehad voor onze stad. En misschien wel standbeeldrijp is. Dat is in mijn ogen onvoorstelbaar. Ik heb een taai geheugen van thuis meegekregen, dus ben ik vandaag uw Z.O.Z.: uw Zeur Op Zondag. Misschien de laatste die roept dat FH in de verkleedkist begraven moet blijven. Iemand die hem wil ontvoeren?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten