donderdag 14 april 2011

Zijvond, Papesteeg en Kwadenaardstraat

Op donderdag 14 april skaten we door het dijk- en polderlandschap van de gemeente West Maas en Waal. We starten om 09.30 uur bij het gemaal op de grens van Maasdijk en Moordhuizen. (Moordhuizen: zie blog Lotsgeladen, oktober 2010.)



We volgen de Maas tot aan de Wamelseweg waar we afslaan richting Waal. Vervolgens passeren we op een korte afstand enkele straten en wegen waarvan de namen zeer tot de verbeelding spreken. Vandaag gaan we daar niet achteloos aan voorbij.


Onderweg proberen we te achterhalen wat ooit geleid heeft tot het ontstaan van Papesteeg, Kwadenaardstraat en Zijvond. Woonden aan de eerste opvallend veel papen oftewel katholieken? Was daar een klooster? En dan die Kwadenaardstraat. Deugde de grond niet, was het er zo saai dat nieuwe bewoners er hun draai niet konden vinden en er dus 'slechten aard' hadden?


Zijvond leidt in de sportieve groep tot de meest fantasierijke verklaringen. Zo zou er een dominant vrouwspersoon gewoond kunnen hebben die steeds met haar mening klaar stond: 'zij vond altijd wat over vanalles'. Na haar dood werd haar straat dus de Zijvondstraat.


Een volière is weliswaar een kooi voor vogels, maar daarom is het nog geen vogelière. Andersom hoeft een Papesteeg geen weggetje te zijn waar een klooster stond of de paus (papa) een woning had. Er zijn meer Pape(n)stegen in Nederland en het was gebruikelijk deze naam te geven aan het kerkpad dat door de velden naar de (katholieke) kerk leidde.


Enig speurwerk na afloop van de skatetocht leidt ook tot een verklaring van Kwadenaard. Die naam werd (inderdaad) verbonden met de aanwezigheid van een veelal zompig stuk (klei)grond waar de omstandigheden gunstig waren voor de groei van de moeraspaardestaart. Die plant is giftig (ook in gedroogd of ingekuild) voor paard en koe. Die beesten kunnen er zelfs dood aan gaan.


Zijvond tenslotte, een hersenbreker. Fijn dat zoveel mensen allerlei informatie op het internet zetten. Zijvond blijkt een verbastering van Zijwende. In een nat gebied werd in cultuur gebracht land omgeven door kades die moesten voorkomen dat water zomaar van hoog naar laag stroomde. De Zijwende was zo'n kade, een dwarskade om precies te zijn.


Zo, nu kunnen wij skaters weer rustig slapen vannacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten