vrijdag 19 augustus 2011

Wijsheid langs de Rotte

Gelukkig hoef ik onderweg de kaart niet te lezen. Echt interessant wordt het waar de Rotte aan de andere kant van de A12 langs de Tweemanspolder loopt. Met het water aan de rechterhand fietsen we voorbij vijf molens. Ze ogen onder deze zomerwolken Hollandscher dan op een prentbriefkaart. Even loopt het pad onder de dijk waardoor de verre skyline van de Maasstad verdwijnt.

Bij een T-splitsing is het zicht weer terug. Naast de deur van een eetcafé hangt de ondoorgrondelijke tekst dat honden er weliswaar welkom zijn, mits 'aangelijnd en droog'. 'Zindelijk'?

Verderop het Zevenhuizer Verlaat, een waterwerk met de status van rijksmonument. Er wordt geschut voor €2,60 per boot. 'Bootjes' wel te verstaan. Ook hier een verzoek aan hondenbezitters: 'Hou uw hond aan de riem, want poep willen wij hier niet zien'. Halfrijm.

Via de Rottekade gaat het naar een worp huizen dat Oud-Verlaat heet. Bij een strand aan de Zevenhuizerplas hangt een verbodsbord: alcohol en softdrugs zijn er niet toegestaan. Dit idyllische hoekje kent dus ook andere momenten.

We ronden het water en komen bij de pretentieuze Siciliëboulevard. De bewoners zitten hier best. Surfles aan het strand, veel ruimte voor wandelaar en fietser, terwijl drie zieltogende palmbomen een verloren indruk maken.

Weer richting Rotte. Een korte stop bij de Monte Cervino, niet in de Valle d’Aosta maar in Bergschenhoek. Hier heb ik jaren geleden aan de binnenkant van de berg met mijn nichtje de steile wand beklommen. Nu bungelt aan de buitenkant een man die aan het gesprek met zijn touwmaatje te merken, probeert een angst te overwinnen. Bij welke therapie hoort dat dan weer? Op deze spreukrijke augustusdag zoeken mijn ogen tevergeefs een stimulerende tekst. Ik denk aan 'Na onze berg, is niks meer erg'.

Rottebandreef, de overkant van zojuist. We passeren al het vierde gemaal in dit korte bestek, een voor ons Brabo's flinke score. Zo hoort dat in het land waar het water hoger reikt dan de polders diep zijn. Ook deze bezonken wijsheid kan op een vaderlandsche tegel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten