Precies voor ons hotel aan de Quai Léonard ligt het begin van de zondagse Markt. Er is veel volk op de been terwijl de zon schijnt en de wind het aangeboden textielgoed laat wapperen.
Ik ga op zoek naar de Italiaanse kramen die er zouden moeten staan. Vooralsnog zie ik vooral Indiase (kleding) en Noord-Afikaanse handelaren. Als snel laten we de markt letterlijk links liggen om het 'Grand Curtius' te bezoeken. Die Italianen, als ze hier nog zijn, moeten maar wachten.
Het museum voor archeologie en de geschiedenis van Luik heeft een prachtcollectie. Vondsten vanaf de pre-historie brengen (de omgeving van) de stad in beeld als vestigingsplaats vanaf de vroegste tijden. Enthousiast ben ik over de objecten uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Als we dit prachtige gebouw verlaten, zijn we voldoende op de hoogte van de regionale en plaatselijke geschiedenis om de rondgang bij het Archéforum te kunnen volgen.
Die plek vormt naar ons idee de grootste kelder van Luik. Waar nu de Place de Saint-Lambert is, staat tot in de 19de eeuw een kathedraal gewijd aan de H. Lambertus. Die heeft in de 7de eeuw als bisschop van Maastricht een woning in Luik, de stad 25 kilometer verderop. Hij verplaatst de bisschopszetel naar de plaats 25 kilometer meer naar het zuiden en wordt daar rond 800 vermoord. Hij krijgt een graf in Maastricht. Later gaan zijn resten terug naar Luik waar in verschillende bouwfases het aan hem gewijde godshuis ontstaat. Als gevolg van de Luikse Revolutie verdwijnt het gebouw na 1794 stukje bij beetje, waarbij het materiaal elders gebruikt wordt.
Als er in de vorige eeuw op de plek waar de Lambertuskerk stond een ondergrondse parkeergarage moet komen, valt na lang gedelibereer het besluit om de fundamenten van de verdwenen tempel én die van een Romeinse villa te sparen. Voor de bezoekers is duidelijk zichtbaar hoe resten van de romaanse fase hergebruikt zijn voor de gotische versie. Op het plein boven valt in het plaveisel en door de aankleding met groen de kaart van de kathedraal te zien.
Tijdens het bezoek aan het Archéforum blijkt dat de archeologische speurtocht nog altijd wordt voortgezet.
Filmpje Archéforum: http://www.archeoforumdeliege.be/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten