zondag 6 maart 2011

Oeteldonks (9); d’n intocht

Op carnavalszondag verwelkomt Oeteldonk de Prins. Vandaag 6 maart 2011 is dat niet anders met Amadeiro XXV. Terwijl hij een grandioze entree maakt in zijn ‘dùrp’, volgt een stoet burgers de prinsenwagen. De deelnemers vermaken allereerst zichzelf en mogelijk ook de toeschouwers. Wij lopen dit jaar ook weer mee met ‘de Intocht’, voorzien van de O.E.T.

Deze Oeteldonkse Energie Tempel heeft in de verte iets te maken met de onlangs in gebruik genomen 100 meter hoge windmolen. Maar wie verder kijkt, ziet de werkelijke missie achter deze creatie: ook de mens zelve kan er de nodige energie uit putten! Al voor de werkelijke optocht uit, gaan wij op pad om de wachtende mensheid te dienen.

Wie eenmaal de O.E.T. betreedt, bevindt zich in een andere wereld waar hij of zij zich voor een kort moment kan concentreren op de werkelijke vragen van het leven. Allerlei spreuken nodigen daartoe uit, zoals ‘Ellek antwoord zit in oeweige’. Om dit toe te lichten, is daaraan toegevoegd ‘D’n drank ok’. Kijk, daar schiet je mee op. Evenals met: ’t leve is ‘nnen optocht: altijd onderwege’. Wie zich aansluit op de aangebrachte ‘oplaodpunte’, en vervolgens het geschenk aanvaardt uit de ‘energybox’, gaat weer bruisend naar buiten. Er is van onze kant één eis: wie dit proces heeft doorlopen, houdt de ervaring vóór zich.

Ook hier geldt dat velen geroepen zijn, en slechts weinig stervelingen écht uitverkoren. Maar wie in zichzelf gelooft, komt gesterkt thuis. Het blijkt voorwaar niet eenvoudig om in het eigen kunnen en kennen te geloven, maar de oogst van 120 'gesterkten' is hoopgevend in het perspectief van de toekomst.

Wij voelen ons zeer tevreden met het werk dat wij geheel belangeloos verrichten op deze zonnige zondagmorgen. Spontaan bieden mensen aan om ons te volgen op onze tocht, maar op vriendelijke wijze weten wij deze lieden tot andere gedachten te brengen. Onze boodschap luidt immers: ‘Volg geen ander, volg uzelf’. En dat blijkt een volstrekt nieuwe gedachte in een wereld waarin het gewoon is om achter leiders aan te lopen.

Moe en voldaan bereiken wij de Markt, waar wij tevreden in onze meegenomen boterhammen met kaas happen. Dan vertrekken wij naar het café voor de evaluatie. De onthulling van Knillis laten wij graag aan ons voorbij gaan. Ook deze leider is er ons één te veel. Misschien is de ware carnavalsvierder een geboren anarchist. Dorstig als wij zijn naar de ware kennis, zullen wij over deze stelling zeker nog tot Aswoensdag discussiëren: energie zat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten