dinsdag 1 maart 2011

Oeteldonks (7); vètten hap

Over carnaval bestaan veel misvattingen. Da’s dan jammer en ik laat het maar zo. Boter aan de galg gesmeerd, parels voor de zwijnen.

Dat in Oeteldonk flink gedronken wordt, is dus geen misvatting. Om dat gezuip ook dagenlang zonder problemen vol te kunnen houden, soigneert een Oeteldonker zich goed. Net als wielrennen, is carnaval vieren topsport. Een coureur is permanent aan het bikken uit angst voor de legendarische man met de hamer en een feestganger hier doet niet anders. Flink tetteren geschiedt op een stevig fundament! Kanen dus.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Met de carnavalsdagen gaan er als ontbijt zeker twee worstenbroodjes in. En best al vroeg: om 08.00 uur. Voor ik een paar uur later op stap ga, pak ik nog gauw wat yoghurt. Als ik de deur uit ga, controleer ik nauwgezet of ik wel mijn brood met kaas bij me heb. Vier kloeke sneden bruin, met boter en beleg. Wie om 10.00 uur zijn eerste glas bier drinkt, en dan aan de brandewijn met suiker begint, moet het gat in zijn maag dat op enig moment valt, vóór zijn. Daarom eet ik om 11.30 uur de helft van mijn rantsoen. Een uur later sta ik in de croissanterie: zeker achter twee pistoletjes met salami. Om 15.00 uur verdwijnt de rest van het meegesjouwde brood.

Tegen dat we naar het casino gaan, bijvoorbeeld voor de show van Piep- ende Blaoslust, houd ik even halt bij de frietboer. Dan is het ongeveer 16.30 uur en met gemak speel ik een bak friet met twee kroketten naar binnen. Lèkker, zonne vètten hap. Goed ook, want anders houd ik het niet vol. Het drinken dus. Zo tegen 19.30 uur moet ik een bord stevige, warme kost voor mijn neus hebben staan: boerenkool, hutspot met toebehoren.

Na de avondmaaltijd pak ik onderweg naar huis wat biertjes en nog voor ik weer echt honger krijg, lig ik thuis te pitten. En ’s morgens fris weer op, natuurlijk. Om vervolgens het worstenbrood in de oven te gooien.

Carnaval vieren is eten. Wie drinkt zonder te bikken, heeft het nog steeds niet begrepen. Voor dat soort lui is ook bovenstaand verhaal boter aan de galg gesmeerd, parels voor de zwijnen. Dègget mar wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten