zondag 15 mei 2011

Het paard van Troje

In de avondzon van 12 mei rijdt een motor-met-zijspan door de poort van het parkeerterrein. Het publiek maakt de weg vrij. De bestuurder en zijn twee passagiers ogen vermoeid, maar misschien is dat het effect van hun flapperende hoofdbedekking en onderwaterzonnebril.

Het verhikel stopt en komt waarschijnlijk nooit meer op gang. Een sterke rookontwikkeling doet het ergste vrezen en het drietal staat wat onhandig in de berm van de snelweg. De praatpaal is een historisch verschijnsel aan het worden, maar gelukkig is het euvel eenvoudig te verhelpen: in de wind laten afkoelen.

De losgekoppelde zijspan blijkt allerlei attributen te bevatten en de heren hoeven zich niet te vervelen: ze doden hun tijd met zotte invallen en een mix van mime, acrobatiek, slapstick en een flinke dosis moderne dans. Da's allemaal niet zo vreemd want niet voor niks heet de groep 'De Movers' en wat wij in Tilburg zien voor de zijdeur van co-producent Danshuis Sation Zuid is een try-out van de voorstelling 'Paard van Troje'. Boeiend, dikke glimlach en vol variatie. Ik sta te genieten in het late licht.

De Suziki en zijn demontabele samenstellende leiden tot allerlei vondsten. Het perspectief kantelt bij elke act. Dus kijken we opeens ook naar een roadmovie. Helemaal duidelijk wordt dit als de geluidsinstallatie op volle kracht gaat bij Steppenwolfs 'Born to be wild'. Nu gaat het niet om Peter Fonda en Dennis Hopper die in 'Easy Rider' die de wereld veroveren, maar om Miquel, Ryan en Kevin die hier het avontuur op straat zoeken.

De komende tijd zullen 'de Movers' het publiek zoeken, ook op straat. Daarmee ben je dus op die confrontatie voorbereid. Sterker nog: kijk uit naar deze club!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten