Nederland heeft de naam om op het gebied van waterwerken voorop te lopen. 'Onze jongens' zitten overal als het gaat om baggeren, de aanleg van dijken en palmboomvormige eilanden, stormvloedkeringen en aanverwante artikelen. Met de Zandmotor zoeken 'we' het dichter bij huis. Misschien omdat het zo innovatief als de neten lijkt te zijn.
Op 14 mei zie ik aan de boulevard van het Haagse Kijkduin een bord over dat nieuwe project staan. De tekst geeft aan dat de kustverdediging in die hoek weinig voorbereid is op de stijgende zeespiegel. Om die reden is het strand al verbreed (heel mooi) en kwam er een extra duinenrij aan de Delflandse kuststrook. Da's nog niet genoeg, en vandaar dus de aanleg van die Zandmotor. Het informatiecentrum is op dat moment gesloten, dus sta ik twee weken later iets voor tijd bij de poort.
De Zandmotor is of liever wordt tussen 1 maart jl. en 31 oktober a.s. een (schier)eiland dat nu ten noorden van Ter Heijde en ten zuiden van Kijkduin ontstaat. Uiteindelijk zal de door Rijkswaterstaat opgespoten omvang 100 ha bedragen. Met als oogmerken: natuurontwikkeling, recratie en veiligheid. Voor dat laatste zal de zandplaat de volgende twee decennia afkalven onder de invloed van stromingen en wind. Het zand dat daar verdwijnt, moet een versterkende werking krijgen op de strook tot de Schevenings haven. Deskundigen zullen het unieke proces met argusogen volgen.
Als ik de gegevens in het informatiecentrum bekijk, denk ik met trots: 'Da's nou Nederland'. En dat gevoel reserveer ik als gepatenteerde Brabantse zandhaas voor bijzondere gebeurtenissen.
Meer informatie: http://www.dezandmotor.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten