woensdag 24 april 2019

Dagboek Nieuw-Zeeland (65); Kerikeri en Kawakawa

23/03
We nemen afscheid van B&B-hosts Victoria en Dave (plus hond Chico) en vertrekken richting Auckland. Het is mooi weer, we hebben alle tijd en we besluiten eerst een bezoek te brengen aan Kerikeri. Eerder schreef ik dat een wandeling langs de rivier waar zowel NZ’s oudste houten (1821) als het stenen (1832) staat, volgens de informatie een ‘must’ is. In ons ‘luie programma’ van de afgelopen dagen lieten we het rusten, want het is zowat drie kwartier rijden. De zin ontbrak. Nu - op onze route van 270 km richting Auckland - komen we er praktisch langs.

Het stadje maakt op deze zonnige zaterdagochtend een levendige indruk. Volgens insiders is het er prettig wonen. De laatste jaren is het (ook) in trek bij gepensioneerde kiwi’s. Zo te zien zijn alle basisvoorwaarden aanwezig. In de bieb is het druk. De medewerkers verzorgen ook de VVV-informatie; al snel weten we de weg naar ‘de wieg van NZ’.

Eerst wordt een tussentijdse overzetzonnebril voor mijn vrouw aangeschaft bij de Chinese Winkel van Sinkel. Daar wordt ons aangegeven waar een cd-zaak zit. De eigenaar daarvan komt qua leeftijd dicht bij die van ons in de buurt. Naast een wand vol ukeleles, heeft hij een fraaie collectie muziek ‘uit onze tijd’, geef ik ‘m aan. ‘That’s great music, sir’, luidt zijn antwoord. Whirimako Black, waarvan we in Ohope Beach al een album aanschaften, heeft hij ook in zijn verzameling: ‘Great voice’. De (tweede) cd die wij willen, heeft hij op voorraad ‘The Late Night Plays’.

Dan is het tijd voor de echte ‘ouwe meuk’: The Kemp House en The Mission. Beide buurgebouwen liggen aan een bocht van de rivier tegenover de Kororipo Pā, de (voormalige) Maorivesting. Van de toentertijd met hout versterkte burcht is het aardwerk nog goed zichtbaar in het landschap.
Het historische ‘ensemble’ levert, van de brug af gezien, een magnifiek plaatje op.

En dan op weg naar Auckland, nu nog de afstand Den Bosch - Visé. Over de SH1, een State Highway, prima onderhouden en tegelijkertijd bochtig, tweebaans (met op zijn tijd inhaalstroken) plus voorzien van zeker twee passen.

We lunchen in Kawakawa, het plaatsje dat we nog kennen van middagstop zondag jl. Achter het eerder vermelde toilet van Hundertwasser, wordt gebouwd aan een themapark dat de herinnering aan de beroemde kunstenaar-architect (een voormalig inwoner van dit plaatsje) vasthoudt.

Echt druk wordt het 20 km voor Auckland. Het lukt ons met één correctie in de wirwar van opritten en afslagen de weg te vinden naar de wijk Mount Eden. Om 17.00 uur worden we bij Eden Villa welkom geheten door Christine en Antony.

Eden Villa ligt in een mooie en rustige wijk van de stad. We maken een verkennende wandeling, kopen een fles wijn en terwijl deze koud staat, beginnen we in de tuin aan onze avondboterham. Eenmaal aan de wijn gaat om 20.00 uur de zon onder. Alsof ze op dat moment gewacht hebben, doen de muggen een aanval op alles wat mijn zomerkleding bloot laat. Snel spijkerbroek en trui met lange mouwen aan. De anti-insectenroller gaat over handen en gezicht. Ze weten de vrije plekken feilloos te vinden en zoals gebruikelijk verdwijn ik naar binnen. Vast tarief.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten