donderdag 22 maart 2012

Santenboetiek

Elk jaar lijken het eerste mooie lenteweer en het optreden van keelpijn op de een of andere manier samen te hangen. ‘Te vroeg oewe jas thuis gelaote’, zei mijn moeder. Keelpijn, verdikke, en dat nog wel ondanks de eerder opgehaalde bescherming van de H. Blasius. Want die zou dit pijnlijke euvel moeten voorkomen.

Wat heiligen betreft, is het binnen de katholieke kerk 'dringen geblazen’. D'r zijn er meer dan dagen in het jaar. ‘Schijnheiligen’ zijn er zat: vrome lieden waarvan het bestaan nooit is bewezen. Ik viel bij wijze van spreken van mijn geloof toen ik onlangs hoorde dat de H. Christoffel eigenlijk alleen in legendes bestaan zou hebben. ‘En hij bracht het Jezuskindje op zijn rug naar de overkant van de rivier’, riep ik nog uit. Een sterk verhaal, lijkt het. Wel een mooi verhaal, over arrogantie en nederigheid.

Christoffel of Christusdrager behoort ook tot het collectief van ‘Noodhelpers’ of ‘Veertien Heilige Helpers’. Hun aantal van twee x zeven oogt symbolisch. Individueel of -  in zware gevallen - als geheel aan te roepen bij ziektes als pest (Christoffel), hoofdpijn (Achatius), koorts (Barbara). Of bij een ontstoken keel; Blasius dus.

De herkomst van nogal wat heilige vrouwen en mannen uit de ‘santenboetiek’ vertoont schimmige trekjes. Toch moeten ze bestaan hebben, want is talloze plaatsen kun je een tand van ze bewonderen, of een haar, enkele middenvoetsbeentjes of zelfs het gehele skelet. Vaak zijn deze relikwieën’ prachtige verpakt in voorwerpen van edelmetaal. Dat is op die eerste foto goed te zien. En daar komen dan bedevaartgangers op af. Het is of was voor dorpen en steden best ‘interessant’ om bedevaartsplaats te zijn.

Dat met die relikwieën mag je best met een korreltje zout nemen. Als knaap woonde ik in het gezelschap van mijn ouders en andere volwassenen een lezing bij over het H. Kruis. De deskundige zei: 'Als je alle originele splinters van het H. Kruis van Christus die in de wereld vereerd worden bij elkaar optelt, heb je aan één Golgotha nog te weinig'. Dat maakte indruk op mij.

Afgelopen oktober was ik in Maastricht. Daar bezocht ik de prachtige basiliek Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. In een van de laatste zaaltjes vond ik een 'santenboetiek' of 'santenkraam' die op dit plaatje is afgebeeld. Een verzameling objecten rechtstreeks afkomstig van een heilige, dan wel 'afgeleid' van een iets dat wellicht in de buurt geweest zou kunnen zijn van een heilige.

Meer over heiligen op deze website: http://www.heiligen.net/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten