Eigenlijk zijn wij maar prutsers. Hoewel we het tegenovergestelde denken,
zijn we d'r bijvoorbeeld niet op gebouwd om te verteren wat we tot ons nemen.
Noch onze maag, noch ons brein. We eisen daarom voortdurend dingen van onszelf,
die bij voorbaat bestemd zijn niks te worden. We klungelen maar wat aan.
Hoe dat zo? Nou, sinds het lezen van Frans de Waal, 'Een tijd voor empathie'
kijk ik met andere ogen naar de eigen soort. Dit werk van deze primatoloog
maakt duidelijk wat hij eerder betoogde in zijn gelijknamige werk 'De aap in
ons'. Die zit ons dicht onder de huid. En omdat we onze grootvader aap
ontkennen, gaat het fout.
Ons DNA, de bouwstoffen van ons lichaam, is weinig veranderd sinds de tijd dat
die opa met zijn wijfje uit de bomen klom om op de grond verder te leven. Wat
die prehistorische mens toen at, kon probleemloos 'verwerkt' worden: ze namen
de passende noten, vruchten en vissen tot zich. Hoe anders is dat nu. Na de
Tweede Wereldoorlog hebben we echt andere eetgewoontes gekregen. Erg veel vet
en suiker. At bijvoorbeeld onze primitieve voorouder nog twee kilo honing per
jaar, wij consumeren 70 kg geraffineerde suikers. Dat lijkt niet geweldig goed
te zijn. Onze spijsverterende genen zijn nog steeds afgestemd op een ander
aanbod van voedsel: dat van opa en oma aap.
Zo zou het ook zijn met onze hersenen, volgens Joshua Foer op pag. 107 van zijn
Geheugenpaleis. In ons brein moesten in de oertijd andere dingen opgeslagen
worden: de weg naar huis, wat wel/niet eetbaar/giftig was, waar water te vinden
was. In elk geval waren boodschappenlijstjes met meer dan zeven zaken nog niet
in de mode. Dus als we nu bijvoorbeeld lappen tekst willen onthouden, lukt dat
niet: ongeschikte hersenpan. Volgens de auteur kunnen we die te verteren tekst
het beste omzetten in herinneringen waarop ons brein wel gebouwd is.
Da's een interessante strategie, denk ik op pag. 108. Gaan we ons geheugen inrichten
langs wegen die onze voorvaderen in de prehistorie bewandelden? Ik ben benieuwd wat het vervolg in zal houden
en ga snel naar de volgende bladzijde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten