zaterdag 26 januari 2013

Margriet

Als ik in Spanje ben, koop ik elke dag de krant. Bij voorkeur El País.Zo zelden staat daarin nieuws uit Nederland, dat me deze week een foto met Jeroen Dijsselbloem bijna ontging. Onze minister van Financiën is dus gestart met zijn Europese klus. Waarover zou zijn eerste gesprek met zijn Spaanse confrère gaan?

Het kan Jeroen niet ontgaan, dat zijn collega in zwaar weer zit. Van Griekse toestanden is hier in Spanje nog geen sprake, hoewel ook in dit land de weg naar Zwitserse banken bekend blijkt. Bijvoorbeeld bij Luis Bárcenas, ex-kassier van de regerende PP, de Partido Popular. Die meneer blijkt zowaar 22 miljoen euro op buitenlandse rekeningen te hebben staan.

Sinds een week is dat hét onderwerp in de krant en op de tv. Van zijn toch niet misselijke partijstipendium kan hij dat niet overgehouden hebben, is al berekend. Heeft ie jarenlang de partijkas gelicht? Waren er geheime geldstromen? Wie zaten er nog meer in het complot? Was weet de huidige minister-president? Het hele verhaal leest als een detective.

Ik leer en passant allerlei woorden bij die bij de doorsnee cursus Spaans om onduidelijke redenen buiten de boot vallen. Interceder ante, een goed woordje doen bij; prevaricación, ambtsmisbruik; cohecho, omkoperij.

De foto van Jeroen D. staat in de krant van vandaag op een pagina van het eerste katern. Op de voorgaande bladzijden staan de nieuwste feiten over Bárcenas. Zo blijkt hij met vriendjes al decennia een van Argentiniës grootste citrusplantages te bezitten.

95% van de Spanjaarden blijkt volgens een actueel onderzoek de mening toegedaan dat corruptie gewoon is tot op het allerhoogste staatsniveau. De soap rond Bárcenas komt hard aan in een land waar de werkloosheid meer dan 25% bedraagt. De eerste opstootjes voor het partijbureau van de PP zijn al gemeld: mensen met spandoeken.

Waar Bárcenas woont, weet nu ook elke Spanjaard. Zijn huis in de prestigieuze Madrileense wijk Salamanca was gister tijdens het journaal ruim in beeld. De bewoner blijkt volgens de verslaggeefster-ter-plekke al sinds dagen niet meer gezien te zijn. Bárcenas: op de foto kijkt hij wat 'bars'. Nomen est omen?

Dijsselbloem: waar moet je net zo'n naam gaan wonen? In de Margrietstraat? Op zijn niveau misschien beter in het Prinses Margriethofje.

Dalijk ga ik weer een krantje kopen: wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten