maandag 3 februari 2014

Worstenbrood (2): de meester

Vanaf huis lopen we op maandagmiddag richting de Vughtse Gement. Aan de andere kant van het Drongelens Kanaal ligt een hoekje 'nieuwe natuur'. In feite een aantal voetbalveldengroot weidegebied dat van de vruchtbare bovenlaag ontdaan werd. Nu is het een schraal stuk grond met kleine plasjes 'ter compensatie van de Rondweg'.

Langs een rij pas geknotte wilgen gaat het verder over een smal pad door de Rijskampen om uit te komen bij het (echte) begin van de route over de voormalige Halve Zolenlijn.

Het is fris, zonnig en zeer helder. Eerder zagen we de rookpluim van de centrale in Geertruidenberg. Nu zien we dichterbij richting Vlijmen een twee rookzuil die snel in breedte en hoogte toeneemt. Later zal duidelijk worden dat het om een zeer grote brand gaat bij de Vliedberg. Terwijl we over de Gementweg - die er zo te zien opzettelijk verbellemond (verwaarloosd) bij ligt - terug lopen, horen en zien we op afstand brandweerwagens voorbij komen.

Weer vlak bij huis bezoeken we voor de eerste keer Koffie- & theecafé 't Stroopsoldaatje. Dat is gevestigd in de voormalige Isabellakazerne. De eigenaresse zit hier sinds mei 2013, als eerste van de nu rond de 70 kleine ondernemers. Er wonen (tijdelijk) ook meer dan 100 studenten.

Na een lekkere stop lopen we naar Bakkerij de Meester. Stond daarover ook niet iets in de krant toen die onlangs over de tijdelijke 'invulling' van de oude Isabellakazerne schreef?

De Meester - die hier nu drie maanden zit - blijkt gespecialiseerd in 'het échte Brabantse roomboter worstenbroodje'. Een mond vol, om zo te zeggen. Bestelling via de website, in principe, want al snel reken ik tien stuks af. Dit na een gesprek over wie nou eigenlijk de beste worstenbroodjes maakt in Den Bosch en directe omgeving.

De mevrouw raadt het al: de V&D, waarover ik eerder in een blog zeer positief schreef. Ze is gerust over de kwaliteit van hun product. Ook de meester zelf durft het 'proef en vergelijk' zonder meer aan.

Thuis verwarm ik de Airfryer twee minuten op 200ºC. Dan gaan twee 'échte Brabantse roomboter worstenbroodjes' op dezelfde temperatuur voor twee minuten in de heteluchtfriteuse.

Glanzend liggen ze op het roostertje. De buitenkant blijkt knapperig en dun met een verfijnde smaak van 'klaor goeie botter'. Als door de bakker voorspeld, is aan beide uiteinden de vulling wat gekrompen. 'Dat is met een eerlijk stukske vlees', zei hij. Behalve het brood smaakt ook de worst heerlijk. Een meesterlijk stukje vakwerk.

Wat mij betreft heeft de V&D er een sterke concurrent bij gekregen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten