zaterdag 6 januari 2018

Zwalkers

Deze tekst is op 7 januari verschenen als column van De Bossche Omroep, in de rubriek 'Onder de Boschboom'

In Den Bosch lopen 17 politieke partijen zich warm voor de gemeentelijke verkiezingen. Elk in zijn eigen kleur trainingspak: rood, groen, blauw, oranje en bruin.

Grappig, zo’n flink aantal trimmers op Markt 1. Staat de omvang van dit gezelschap symbool voor een toegenomen politieke belangstelling van ons Bosschenaren? In dat geval stemmen op 21 maart meer mensen dan vier jaar terug. In 2014 hadden we minder om uit te kiezen en was de opkomst 40%.

17 partijen met kandidaten voor &W en raad lopen zich dus ‘in’. Misschien is het correcter om te zeggen: die lieden lopen vooral ‘uit’. Uit de ene club naar de andere, omdat ze als kandidaat niet hoog genoeg op de eigen kieslijst werden geplaatst.

Da’s een kwalijke zaak. Kennelijk is het uitdeuken van de knak in het eigen ego van groter belang dan een inzet voor ‘het nut van het algemeen’. Juist dat laatste zou toch de drijfveer voor onze raadsleden en wethouders moeten zijn. Niet dus: de lokale work-out van volksvertegenwoordigers en bestuurders telt veel zwalkers.

17 partijen, hoe kan een mens daar nou uit kiezen? Daar ik van geen enkele partij lid ben (of was) en ik me ik dus nog - zeg maar - politiek maagd voel, begin ik me op het internet in te lezen. Al na drie verkiezingsprogramma’s haak ik af. Bovendien speelt al een tijdje de uitspraak van Plato door mijn kop, dat in een democratie ieder mag regeren, dus ook de dommen. En ik wil behalve bevlogen lieden ook kandidaten die boven de middelmaat uittorenen.

Even later loop ik op de gemeentesite de zittende koppen langs. &W heeft in de herfst wat blad verloren. Tegelijkertijd herinner ik me van slechts weinig der 39 raadsleden een briljante uitspraak die de pers haalde.

Ik kies voor het bekende recept. Al jaren stem ik bij voorkeur op een vrouw; landelijk, provinciaal, gemeentelijk. Dat zal ik ook nu doen, wat meepesant de selectie iets makkelijker maakt. Als ik dan uit die dameslijst ook nog de zwalkers delete en bij degenen die tussen 2014 en nu daadkrachtig in de pers kwamen een plusje zet, dan ben ik er bekant uit.

Ik sluit de computer af en weet het goed gemaakt. Na bovenstaande schifting zijn er beslist vrouwelijke kandidaten die na lezing van dit stukje denken dat ze kans maken op mijn stem. Prima. Ze mogen me via de redactie van deze rubriek benaderen om mij er vervolgens van te overtuigen, waarom juist zij ver boven de middelmaat politiek bedrijven.

Da’s inderdaad veel moeite doen voor één stem! Anderzijds: die ene kan bij een opkomst van een krappe 40%, wel degelijk het verschil maken in het versplinterde Grote Bossche Gelijk. Huppakee dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten