maandag 27 september 2010

Lot

Aan de Oude Grintweg in Oirschot, net iets voorbij Café Vingerhoeds richting Herberg De Schutskuil, herinnert een kruis in het Vogeltjesbos aan de moord op Giovanni Castione. Het leven van deze 16-jarige marskramer eindigde hier op pinksterzaterdag 2 juni 1838 onder de hand van de 19-jarige Martinus Zoeren.

De jongen had goede zaken gedaan. Toen hij dat liet blijken in een Oirschots logement, was dit de snoodaard Martinus Zoeren niet ontgaan. Zoeren (19 jaar) zat aan de grond en samen met Castione op weg naar Boxtel vermoordde hij de Italiaan om vervolgens de buit om te zetten in drank. Hoewel niemand had gezien dat hij de dader was, kreeg hij de doodstraf en een jaar later bungelde Zoeren op 26 mei 1839 in Arnhem aan de galg.

Castione was naar Nederland gehaald door Giovanni Battista Borghino, een in Boxtel woonachtige handelaar in prenten en lijsten. Borghino en Castione sr. waren vrienden in hun geboortedorp Premosello. Kennelijk hadden beide mannen een goede toekomst in Nederland op het oog voor de Castione jr. Met welke dromen kwam Giovanni naar Brabant? Wat waren zijn doelen? Wat kon hij daar zelf in sturen? Misschien hield Giovanni zich niet met die vragen bezig. Hoe dan ook koos hij verkeerd gezelschap voor de tocht van Oirschot naar Boxtel waarmee hij zijn lot koos. Hij kreeg een graf in Boxtel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten