dinsdag 14 september 2010

Het Bossche Broek (2); 'nieuwe natuur'

Opmerkelijk hoe in ons land ‘nieuwe’ natuur ontstaat. Zelden nog gebeurt dit spontaan: meestal is het de uitkomst van een project. Komt die strategie voort uit angst dat we op enig moment zonder ‘oude’ natuur komen te zitten? Of dat die niet meer voldoet? Ben je mal: ‘nieuwe’ klinkt gewoonweg beter en bovendien geeft het een lading mee die ook zit in ‘Vernieuwde Omo, nu met nóg meer waskracht!’ ‘Nieuwe' natuur is dus nóg meer natuur.

We hebben nog ‘oude’ natuur zat. Die ligt er ondertussen maar een beetje sleets en flets bij te kijken, wachtend op de make-over. Jarenlang kwam ik langs een bultige ruigte die steenbakkers aan de Waal hadden achtergelaten. Op een goede dag stond er een bord met: ‘Hier ontwikkelen wij voor u 15 ha nieuwe natuur’. ‘Nou, merci dan’, dacht ik. Maar kennelijk was ik niet de enige die met ‘u’ bedoeld werd, want het is er nu wel écht heel druk.

In mijn woonplaats doet Het Bossche Broek dienst als uitloopveld voor mens en dier. Recentelijk onderging ook dit gebied een facelift. Sindsdien mag het weer authentieke elementen bevatten met uiteraard veel zompige stukken. Wandelaars kunnen bijna overal komen via aangelegde weggetjes, bruggetjes en een metalen drogevoetenpad. Binnenkort staat bij de invalswegen de volgende aanwijzing: 's-Hertogenbosch, nu met nóg meer natuur'.

1 opmerking:

  1. Natuur is natuur,dat
    kan een mens niet maken
    beter, bemoeit hij zich
    met zijn eigen zaken

    BeantwoordenVerwijderen