woensdag 20 juli 2011

Dumernit, Mackaij & Lambooy

Landverhuizers laten hun sporen na in vestingstad Den Bosch en daarmee in mijn familie. Eén van die lui is Jacob Dommerniet. Hij wordt op 29 juli 1755 geboren in Wolfshage, Duitsland. Wat hem ertoe aanzet zijn geboortegrond te verlaten, weet ik niet. Mogelijk is het de hoop op een betere toekomst. Hoe dan ook, meneer trekt naar Den Bosch en wordt daar soldaat.

Moest ie ver lopen? Via Google vind ik een veelvoud van zowel Wolfhage als Wolfshage(n). Vanwege die onderscheidende 's' kies ik voor de tweede mogelijkheid. Een Wolfshagen ligt achter Berlijn, op 609 km; het dichtstbijzijnde equivalent bij het Teutoburger Wald op maar 194 km. In die omgeving kregen de Romeinen in het jaar 9 een jasje van de manhaftige Germanen. Goeie kans dat daar die krijgsman vandaan komt.

Eenmaal in Den Bosch gaat Jacob Dommerniet ook in de boeken als Jakop Dumernit en Jakop Doomernik. Verstonden ze 'm niet? Had ie een borrel op? Konden de scribenten nauwelijks een pen vasthouden? Is 'Dommerniet' trouwens wel zijn oorspronkelijke Duitse naam? Maar goed, hij kan hier kennelijk aan de slag en krijgt en passant ook verkering. Nog een vraag: Hoe is zijn Nederlands als hij op 17 september 1780 trouwt met Anna de Ruijter-Gans?
Ze zijn al een eind op weg naar hun zilveren huwelijksfeest als hij in 1803 administratief 'verdwijnt'. Hoezo? In dat jaar zijn van hun zeven kinderen er zes in leven. Nummer drie blijkt overigens geboren in Bourtange, het Groningse verdedigingswerk, en nummer vijf in Borfu, België. Google kent geen Borfu, waar dan ook. Wel een Boussu, niet ver van de vestingstad Mons, dan wel Bergen.

Die nummer vijf is Johannes Andries Dumernit, die ook ook wel bekend staat als Doomernik. Deze Johannes trouwt op 11 januari 1817 met de zwangere Anna Mackaij. Mackaij is ook een soldatennaam. Die komt vaak in Nederland voor, hoewel de Schotse komaf niet altijd herkenbaar is. Bij Mackaay lukt dat nog, maar wat te denken van Micquene, Minquenes, Mickené, Mickeni of Micchini? Die laatste variant zou goed bij een Italiaans restaurant passen. Heeft Anna trouwens nog wat Engels meegekregen of is dat te ver weg?

Johannes Dumernit is aanvankelijk tamboer en hij verhuist met Anna naar Breda. Vervolgens gaat het weer naar Den Bosch en vandaar naar (opmerkelijk genoeg) Boussu in de Waalse Borinage. De benjamin Petrus blijft daar trouwens 'hangen', waarmee hij voor een Waalse tak Dumernit zorgt.

Augustinus, het tweede kind van Johannes en Anna, komt op 15 februari 1819 in Breda ter wereld. Die krijgt weer elf kinderen, bij drie echtgenotes. Gerardina Dumernit (Den Bosch, 28 januari 1855) is van zijn eerste vrouw. Gerardina trouwt als 20-jarige met de sigarenmaker Henricus Lambooy en bevalt binnen vijf maanden van haar eerste kind, Catharina. Die snelheid valt me nu pas op en als het koppel eenmaal op scheut is, komen er nog twaalf jong. Catharina, of Kaat zoals wij haar noemen, wordt later mijn oma van moeders kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten