Zo komt de eigenaar van Vetusta-op-de-hoek (waar ik nu zit, want daar is behalve bier ook wifi) uit
Oviedo, Asturië. Zijn kaart bevat onder meer chorizo in cidersaus. De baas van
een tent verderop is vanuit Galicië hierheen getrokken. Hij adverteert met
(t)huiswijnen uit het gebied boven de grens met Portugal.
Bepaald niet regionaal zijn de churros, die in geheel Spanje verkrijgbaar zijn. Ze smaken lekker als ontbijt, gedoopt
in de koffie of wat suiker. Als tussendoortje kan ook heel goed. Of als lunch.
Eigenlijk kunnen ze de hele dag door. Tijdens de tien dagen dat zij hier logeert,
blijkt de jongedame deze Spaanse lekkernij een erg warm hart toe te
dragen.
Wat dagen later vormen churros om 19.00 uur in
Puerto de la Cruz een lekkere snack na een lange autorit langs en een wandeling op El Teide. We
dopen ze in de warme chocolade. De volgende dag al kiezen we ze - na een eerder
eiwit- en vitaminerijk ontbijt - als geïmproviseerde lunch in San Cristóbal de
la Laguna. Dit als alternatief voor een bezoek aan Bodegón Tocuyo -
gespecialiseerd in gerookte ham, kaas en almogrote - dat op zondag rustdag
blijkt te vieren. Opnieuw zijn ze knapperig en helaas wat aan de vette kant.
Maandag trakteert de jongedame zichzelf op een baksel aan het strand en op
dinsdagmiddag eten we ze nogmaals om het niet af te leren. Mét suiker.
Haar enthousiaste aandacht hier voor churros is niet anders dan die van mijn Italiaanse neef voor kroketten met friet zo gauw hij in Antwerpen of Den Bosch is. Dan kan deze combinatie met gemak vijf werkdagen achter elkaar zijn lunch vormen. Het liefst met een dubbele Westmalle erbij. Daarna vliegt hij weer voldaan naar huis.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten