zaterdag 26 oktober 2013

Wijnrotsen

Eerst met de gehuurde auto van El Médano naar La Laguna. Via de snelweg zo gedaan. Achter de oude hoofdstad van Tenerife begint de wildernis: zo’n 45 jaar geleden liep er nog geen weg naar toe en lag het Anagagebergte geïsoleerd. Nu vormt de noord-oosthoek van het eiland een ‘parque rural’. De bergen zijn er scherp gesneden. Veel mensen wonen hier niet in dit natte, hoge en met ‘lauris silva’bossen bedekte land.

In de veelgebruikte wandelbijbel van Klaus und Annette Wolfsperger staat de gekozen route aangeduid als ’51 Von der Casa Forestal de Anaga zur Playa de San Roque’. En dan ook weer terug. Afdalen op de heen- en klimmen op de terugweg. Geschatte tijd: vijf uur en een kwartier.

Bij het huis van de boswachters brengt een tankwagen de olievoorraad op peil voor de CV. In deze hoek kan het op 832 m koud zijn. Eerder vanochtend heeft het hier geregend en in trui en korte broek begint de tocht richting El Bailadero. De bomen van het subtropische regenwoud (Nebelwald, volgens de gids) hebben groene baarden. Het soms erg smalle pad is hier en daar glad. Eenmaal uit de schaduw kan de trui in de rugzak.

De weg voert langs terrasakkertjes en het uitzicht op de zee in de diepte is prachtig. Voorbij de kam met El Bailadero is links al Taganana te zien, maar da’s voor later. Eerst naar Almálciga waar aardappelen en druiven verbouwd worden. Onder een boom staat het paard van Sinterklaas, gezadeld en al. De Goedheiligman laat zich niet zien. Begrijpelijk met al die VN-aandacht.

Aan zee ligt het gehucht Roque de las Bodegas dat zich afficheert als dé Europese havenstad van weleer. Engelse en ‘Vlaamse’ handelaren kochten bij deze ‘Rots van de Wijnkelders’ hun vloeibare lading in. Aan de heren uit Flandes dankt de kerk van Taganana, de Santa María de las Nieves - een van de oudste godshuizen op Tenerife - een altaarstuk met daarop de aanbidding door de Drie Koningen. De schilder is misschien wel Hans Memling. .

Omhoog nu, door Taganana, dat met de talrijke palmbomen en zijn blokvormige huizen zo op de oude bijbelse schoolplaten kan. Veel wijnbouw. Hoe zou het zijn om hier te wonen? Krijgen de mensen gespierde kuiten van al die steile straatjes? Wie blijven er, wie komen terug? Is er nieuwe aanwas? Volgens Wikipedia wonen er 170 mensen. Die hebben dan ook alle ruimte.


De wijnterrasjes houden op enig moment op en de tocht gaat een uur lang door het ‘nevelwoud’. Met de auto naar huis en op de terugweg regent het: de tweede bui in bijna acht weken. Bij aankomst baadt El Médano in de zon. Tenerife kent op korte afstanden verschillende werelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten