woensdag 9 oktober 2013

Kampioen surfplek


Als ik op zaterdag 5 oktober binnen het wifibereik van café Calima loop, krijg ik een app. De jongedame stuurt twee fotootjes van de laatste Kampioen. Ze noemt het wel erg toevallig dat net na haar logeerpartij hier, de ANWB speciale aandacht wijdt aan Tenerife (‘365 dagen zomer’) en daarbij ook El Médano aanprijst. Als een van de beste surfplekken wel te verstaan en dat lijkt me correct. Om te voorkomen dat het hier nou gelijk over gaat lopen van de Nederlanders, zet ik op Facebook dat het in El Médano ‘best wel heeeeel saai is’. Dat is zeker correct: om 23.00 uur worden hier de trottoirs omhoog geklapt. Ik vind het geweldig.

Later die avond bekijk ik de toegezonden plaatjes nog eens; de tekst van het artikel lees ik wel als ik weer thuis ben. Zo’n zin op de cover als ‘365 dagen zomer’ gaat een stap verder dan wat je normaal in de folders leest: ‘365 dagen lente’. En ook dat laatste is nog overdreven. Dat geldt voor het zuiden, en dan direct aan de kust ook nog ook nog. Mijn ervaring is dat het in El Médano - een van de zonnigste plekken aan de zuidzijde - ’s winters overdag niet kouder wordt dan 18ºC. Lente dus. Lekker, uit de wind.

Zo gauw je de kust verlaat richting binnenland, betekent dat stijgen, met automatisch een lagere temperatuur als gevolg. In januari is het nog steeds aangenaam als de zon schijnt, in de wetenschap dat wolkenkans richting El Teide toeneemt. Of richting noorden, naar San Cristóbal de la Laguna, bijvoorbeeld. Daar heb ik dames eind november zelfs in bontjassen zien lopen, terwijl ik op dat moment aan een lange broek en vest genoeg had. Ik vermoed dat iemand uit Groenland mij voor koukleum uitgemaakt zou hebben. Hoe dan ook, na het slechte voorjaar in Nederland van 2013 lijkt me de slogan ‘365 dagen lente’ te begrijpen.

Op de foto van El Médano als uitstekende surfplek verbaas ik me sterker dan over eerdergenoemde pay-off. Ik zie een meisje op een surfboard staan. Dat beeld klopt niet echt: 90% van wat hier surft is man. Nou ja, à la bonheur, het oog wil ook wat. Surfboarding is hier echter een uitzondering. Het is eerder een sport die 16 km. verderop in Los Cristianos gedaan wordt. En daar dan nog slechts op één punt, tegen de grens met Playa de Las Américas. Hier in El Médano vind je wat surfboarders aan de kant van El Cabezo waar allereerst het plankzeilen populair is. Meer aan deze kant, bij Montaña Roja is het kite-surfing. Letterlijk is die snelle activiteit met zijn veelkleurige bolle parachutevliegers beeldbepalend. Spectaculair ook.


Dit alles maakt me benieuwd naar wat de tekst over El Médano als goede surfplek bevat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten