woensdag 25 juni 2014

Azoren (3); Vlaamse Azoren

Angra do Heroísmo, de hoofdstad van Terceira, ligt aan een baai. Strategisch gekozen: een schiereiland schermt de havens af. Op die hoogopgaande landtong liet Filips II in de tijd dat Portugal en de Azoren Spaans werden, in 1592 een fort bouwen. Zoals toen gebruikelijk waren het ook hier Italiaanse architecten die het ontwerp maakten. Door zijn lengte van vijf km waarschijnlijk het grootse militaire verdedigingswerk uit de Spaanse geschiedenis. Angra moest als belangrijke ankerplaats tussen Europa en de nieuwe bezittingen in de Amerika's goed beveiligd worden. Vooral tegen de Engelse boekanier Fracis Drake.

O Castelo do Sāo Felipe do Monte Brasil strekt zich uit over vijf meter op en rond een hoogte die met een klif abrupt eindigt in de Atlantische Oceaan. Het omsloten gebied bevat kazernes, een kerk en wat andere gebouwen. Ik bedenk me dat Filips II - die we in de Nederlandse geschiedenis vooral kennen als de man die Alva stuurde - politiek op veel borden tegelijkertijd schaakte.

In bepaalde teksten worden de Azoren wat vrijmoedig de 'Vlaamse eilanden' genoemd. Geheel zonder reden is dit niet. Rond 1450 voer een kleine vloot met 2000 Bruggelingen en andere Vlamingen richting Terceira, letterlijk het 'derde' eiland van de Azoren dat ontdekt werd. Volgens de ene versie ging het om inwoners van Brugge die in opstand gekomen waren tegen hun heer, de Bourgondische hertog. Een andere versie spreekt van hongersnood en een kans op een nieuw bestaan. In beide gevallen was het Isabella van Portugal, de vrouw van Filips de Goede, die haar broer, koning Alfons V van Portugal, om hulp gevraagd had. En hij had de boten gestuurd; kon hij gelijk met die noorderlingen Terceira en vervolgens ook andere nog lege eilanden bevolken.

Eenmaal daar, bedachten de meeste van die lieden een Portugese vertaling van hun naam. Zo werd ene Willem van de Haegen Guilherme da Silveira.

Op zondagochtend 15 juni wandelen we naar het fort. Aan de voet ligt een uitgestrekt recreatiepark waar op dat moment een veldloop plaatsvindt. De versterkte plaats dient nog steeds de overheid: het is Portugals oudste kazerne met een niet onderbroken geschiedenis van meer dan vier eeuwen. Nu huist er het Regimento de Guarnição No1. De wacht geeft aan dat de eerstvolgende rondleiding om 14.00 uur is. We lopen verder en zien hoe een optocht ter ere van de H. Geest door het centrum gaat. Later op weg naar Praia da Vitoria rijden we door de  Avenida Jacome de Bruges, Jacob van Brugge.

Onderweg passeren nog zeker twee kustdorpen waar een processie is. Met de fanfare als sluitpost. Voor de groep uit loopt iemand die vuurwerk afschiet.

Praia da Vitoria blijkt in de kern een oud stadje met fort. Nu is het een populaire badplaats met een flink strand. En een aangename Blues Bar, met lekkere broodjes en goede muziek. Plus wifi. Dit alles op een steenworp afstand van het Aerogar das Lajes, dat de burgerluchtvaart deelt met de Amerikanen die er een basis hebben. Om 18.20 uur vertrekken we vandaar met Sata naar Horta op het eiland Faial, een inlandse vlucht van 25 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten