zaterdag 20 september 2014

Sint & Smurfpiet

Moest vandeweek best wel lachen om die krampachtige Roetpiet. Een nieuw bedacht wit hulpje van de Sint, met op zijn/haar blanke smoeltje donkere vegen van al dat claustrofobische geklauter door de schoorsteen. Een bleekscheet die geen roetmop is! Daarentegen wel iets tussen die twee verboden woorden in: een schetige roetpiet.

Ooit lieten Puk & Muk zich vergezellen door Moortje. Misschien was die verwant aan Moriaantje; ook al zo zwart als roet. En blankvel Arendsoog had een roodhuid als vriend: Witte Veder. Kuifje ontmoette in Afrika een krompratende bevolking 'Dat schip Sneeuwwitje heet, en Kuifje en Bobby hier brengt'. Dat alles ligt - als politiek incorrect - ver achter ons.

Opmerkelijk dat ik aan onze zwarte Pieterman moet denken in dit witte dorpje. Een smetteloos wit Duits dorpje, met de prachtige naam Bad Fredeburg. Een Kurort. Doet het ook geweldig op een ansichtkaart, met al dat goed onderhouden 'Fachwerk'. Schilderachtig, hoewel veel van wat hier staat na '45 opnieuw opgebouwd moest worden. Barstensvol 'nach alter Tradition', met diensters in klederdracht en oude mannen in typische groene jasjes.

Goedheiligman loopt tussen deze historisch uitgedoste lieden niet rond. Gelukkig zijn er andere zaken die dit land tot op het bot verdelen: de 'Weißwurst-Linie' om wat te noemen. De bondsrepubliek heeft als bekend een geschiedenis waarbij veel vraagtekens te plaatsen zijn, maar het hoofdstuk van Pietermanknecht ontbreekt in het boek.

Ik zal eens navragen hoe het hier met Karl May’s reisavonturen vergaan is. Kan best meevallen, want in mijn herinnering was de auteur vóór de belangen der oorspronkelijke bewoners van Amerika. In mijn stukgelezen exemplaar van ‘Winnetou, het opperhoofd der Apachen’ staat bijvoorbeeld op pagina 87: 'Het lijkt u zeker wel vreemd, een Duitscher, die Apache is geworden?' 

Aan onze kant van de grens bestaan er dus plannen om Sint z'n knecht op te bleken. Met als lichtend voorbeeld kindervriend Michael J. Bovendien wordt ie/ze ontkroesd, van de blinkende oorbellen ontdaan, terwijl ook het rood op de lippen zowat verdwijnt. Er komen ook roodharige mutaties. En blauwe: de Smurfpiet.

Roetpiet: hoe krijg je het bedacht? Sterker nog: hoe krijg je het ingevoerd? Zal wel een kwestie van wennen zijn. Zoals Nederland – met name op papier - met enige oefening ook de volgende overstappen heeft leren maken. Gekkenhuis werd psychiatrisch ziekenhuis, blind visueel gehandicapt, gevangenis justitiële inrichting, schoongemaakt gecuretteerd.

'Nederland wordt steeds schoner', staat op de milieufolder. Wie weet raakt ook Zwarte Piet bijgezet in het onbeschaafde verleden van Nederland. De strijd is nog niet beslist.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten