zaterdag 10 januari 2015

Bossche Mindf*ck (3); kwintetten

Deze tekst verscheen op zondag 11 januari als column in de rubriek 'Onder de Boschboom' van de Bossche Omroep. Tussen schrijven en plaatsing zit een week. Zoek zelf de verschillen :-).
De tekst bevat enige voor buitenstaanders wellicht moeilijk te vatten plaatselijke woorden; klik ze aan en een verklaring volgt. Zo wordt 'meepesant' (en passant) de taalschat groter.

‘Mag ik van jou van de Cultuurpaleizen het Theater?’ ‘Heb ik niet! Mag ik dan van jou van de Overspannen Overspanningen de Bartenbrug?’ Het gezelschapsspel is weer helemaal terug: Risk, Sequence, De kolonisten van Katan. En natuurlijk het aloude kwartetten. Met dat laatste houdt een select groepje zich sinds enige tijd bezig op Markt 1. De godsganselijken dag. ‘Mag ik van jou van de Nieuwe Verplichtingen de WMO?’ Zo gaat dat.

Voor dit spel, dat normaal gesproken vier deelnemers vereist, kent Den Bosch een eigen variant: ‘kwintetten’. D66, Rosmalens Belang, VVD, CDA, Bosch Belang geven zich er sinds half december volledig aan over. Geen tijd voor de lokale Popquiz, de kerst- en de nieuwjaarspuzzel. Kwintetten, onder regie van formateur Henk van der Linden. Met als hoofdprijs een nieuw College. Een nieuw &W, met andere woorden, want de B blijft.

Henk leidt deze gideonsbende en reken maar dat het er pittig aan toe gaat. Blieken in andermans kaarten is streng verboden. Sneu genoeg had zijn eigen club D66 meteen al een achterstand opgelopen toen routinier Jan Smit niet langer het hoogste lied mocht of wilde zingen. Het is onduidelijk welk hulpwerkwoord hier van toepassing is. In elk geval verslapte aan die zijde meteen de concentratie. ‘Mag ik van jou … uhmme … ?’

Wie - naast de PvdA - helemaal buitenspel staat, is Nol Roos. Hij werd al tijdens de verkennende stoelendans afgeserveerd. Jammer, mondfiatte vent. Misschien te? Potentiële luis-in-de-pels? ‘Wij begrijpen uwes’, stond op een verkiezingspamflet van ‘zijn’ Bossche Volkspartij. Vooral dat ‘uwes’ vond ik gelijk sympathiek klinken. ‘Echt Bosch, wittenie’. Net zoals ‘kwintètte’. Nol woont in Empel. Wie daar huist, weet dat hij zich op het uwes-randje bevindt. Een stap verder ligt Rosmalen waar ‘uwes’ al niet meer tot het taaleigen behoort. En de nieuwe Bosschenaren in Nuland en Vinkel komt ‘uwes’ beslist uitheems over. Bleek de BVP er dan toch niet voor ‘gansch het volk’?

Niemand van die kwintetters zit daar voor het nut van het algemeen. Met vijf coalitiekleuren die stad én ommelanden een partijtevredenstellende uitkomst dienen te bieden, is dat een onmogelijke opgave. En wie geen wethouderszetel scoort, staat nog ’s voor schut ook nog ook nog. ‘Mag ik van jou van Droomland de Anton Pieckepoort? Kwintet!’

Alleen het in elkaar fabrieken van de Belgische regering lijkt me net iets moeilijker dan het smeden van ons volgende &W. Juist zoiets maakt me zeer nieuwsgierig naar het ‘eindplaatje’ dat vanaf 5 januari elke dag naar buiten kan komen. Voorlopig hou ik het op een beschaafde uitkomst. Of liever een ‘bijgeschaafde’. Op het oog gepolijst en meepesant loodzwaar van de compromissen en de onderhuidse ergernis. Een plaatje waarbij iedereen met blauw, groen, rood en nog zo wat keurig binnen de lijntjes is gebleven, waarbij nauwelijks te zien valt waar driftig gegumd moet zijn.

Wanneer onder het nodige champagnegeknal het uiteindelijke resultaat als het schaap met de vijf poten het bordes voor het stadhuis op hinkt, voelt elke kwintetter zich opnieuw winnaar. Wedden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten