dinsdag 6 januari 2015

Bossche Mindf*ck (1); volwassen

Het zijn spannende dagen voor de Bossche politiek. 19 november vonden er plaatselijke verkiezingen plaats. En juist vlak voor de installatie van de nieuwe raadsleden, nota bene tijdens de finale van het overleg over de verse coalitie, lijkt er wat zand in de machine te komen. Op zondag 4 januari stapt Sjef van Creij uit de fractie van Rosmalens Belang om als eenpitter verder te gaan. Misschien stond dit in de top-3 van zijn goede voornemens voor 2015.

De onmiddellijk toegesnelde partijtop zet nog dezelfde avond de hete soep ter afkoeling in de vrieskou en Van Creij trekt zijn keutel in. Misschien wel definitief. Want - zo laat hij op 6 januari via de krant weten - na een eerste ‘stevig en goed gesprek’ met de fractievoorzitter moet er ook nog een ‘stevig gesprek’ gevoerd worden met ‘de rest van de fractie erbij’. En dan komt ie: ‘Ik hoop wel dat we er als volwassen mensen uit kunnen komen’. Bij die zin voel ik nattigheid.

Rond Sjef hangt een geurtje. In de aanloop tot de verkiezingen heeft hij geprobeerd bij het CDA op de lijst te komen. Dat geflirt werd hem toen kwalijk genomen. Kennelijk zijn de wonden nog niet geheeld. Dus legt Van Creij een eigen ei.

Een flauwe woordspeling. Lang niet zo flauw als de formulering ‘Ik hoop wel dat we er als volwassen mensen uit kunnen komen’. Die zin staat ongetwijfeld in het handboek ‘Ze geloven alles'. Onder het kopje ‘Leg al vroeg de schuld bij de ander’ wordt - voorafgaande aan een spannende ontmoeting - het gebruik aangeraden van zinnen als ‘We komen er beslist samen uit’, ‘Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het een redelijk gesprek wordt’, ‘Alle partijen hebben het beste voor met … (in dit geval de burgers van de gemeente)’, ‘Kom op zeg, we hebben met volwassen mensen te maken’.

Door eerder twee maal de term ‘een stevig gesprek’ te gebruiken, heeft Sjef de zaak al aardig onder spanning gezet: het was tussen hem en Jos niet zomaar wat slap gelul op de stoep voor de frietkraam. Nee: mannen-van-stavast! Recht door zee. Ginne flauwekul. En mocht het vervolgens toch fout lopen, dan heeft de andere partij (Rosmalens Belang dus) zich niet langer binnen deze ferme opstelling weten te gedragen. Immers: wie zich als volwassen persoon inzet, kent zijn verantwoordelijkheden. Aan Van Creij zal het niet liggen …

Gespierde taal van Sjef. Hij heeft daarbij vast aan die geniale vent van Mindf*ck gedacht. Die goochelaar (wie heeft het niet over hem) houdt je voor de gek waar je bij staat. Op geniale wijze ook nog ook nog. De zetten vooraf van Sjef zijn erg doorzichtig. Flauw ook. Spierbrallerij. Slappe Bossche Mindf*ck. Ik trap er niet in.

Ben wel benieuwd naar het vervolg. De afloop heb ik thuis al op een papiertje staan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten