zondag 24 december 2017

President Brabo I

Het oogt als een ver-van-mijn-bed-show: de miskende Catalaanse ‘president’ die vanuit Brussel een vrije toegang claimt tot Spanje waar hem een gevangenisstraf boven het hoofd hangt van maximaal 30 jaar. Toch hebben we hier te maken met het optreden dat niet typisch Spaans is. De door hem gevolgde aanpak past geheel in het huidige tijdperk van ‘post-truth’, ‘de waarheid voorbij’. Ook Nederland kent dit soort illusionisten dan wel mind-fuckers. Wat te denken van wat recente akkefietjes rond Camiel Eurlings en Alexander Pechtold?

Kort door de bocht: Carles Puigdemont organiseerde eerder dit jaar op eigen houtje een verkiezing waarin het volk van de regio Catalonië hem uitriep tot president. Stel je voor dat Commissaris van de Koning Wim van de Donk dit in zijn Brabant deed. Nou ja, mijn stem kreeg ie, want als Bosschenaar heb ik het stenen geheugen van Asterix en Obelix, hoewel ik niet verder terug hoef te gaan dan 1629. Uiteraard is dit voorbeeld alleen bedoeld als gedachte-experiment. Mark Rutte zou zeggen: ‘Wim, chèr ami, dit kan ech nie’, waarna hij hem in de boeien liet slaan.

Van de Donk vlucht echter naar Kopenhagen. Waarom juist die stad, weet niemand. En van daaruit noemt hij Rutte een potentaat en bruinhemd. En als dan diezelfde premier-van-heel-Nederland een officiële stemming in dat separatistische Brabant organiseert, wint de provinciale afdeling van een landelijke partij, bijvoorbeeld D’66. Dat komt Rutte goed uit, waarnad de verdeelsleutel vervolgens roet in het eten gooit. De stemmen van het platteland wegen namelijk iets zwaarder, en de ‘verdreven’ - want dat beeld is inmiddels gaan leven - president Brabo I Van de Donk komt op de troon.

Dat gaat niet lukken, want bij thuiskomst zou hij beslist de lik in gaan voor eerder begane staatsondermijnende handelingen. Waarbij ook nog de vraag is, met welk geld hij toen die ‘eigen’ stemming (kosten €500.000) gefinancierd heeft. Dus nodigt hij Rutte uit voor een gesprek aan de voet van het beeld van Hans Andersen, net zoals Brabo I een groot sprookjesverteller.

Ondertussen zitten duzenden getrouwen die allemaal wel een ver jaartal in hun kop hebben zitten, bezuiden de Maas te wachten op de komst van Brabo I. Niet iedereen doet dat overigens en die lui ga ik gemakshalve verraders noemen. Ik doe dat in mijn verfijnde lokale dialect, want AN weiger ik langer te spreken. En in een mum raakt Brabant tot op het bot verdeeld. De haatgrens splitst families, vriendengroepen, carnavalsclubs, biljart- en andere vrijetijdsverenigingen. De hoofdkantoren van Jumbo en Mars verhuizen van Veghel (nota bene de geboorteplaats van Brabo I) naar Kerkdriel, Gelderland, waar rust en evenwicht heersen. De ‘Philips Campus’ gaat met al zijn Willy Wortels van Eindhoven richting het Zilverstrand in Lommel (B) en Heineken sluit zijn vestiging in Den Bosch om de productie nu echt te concentreren in de buurt van Den Haag (nota bene de geboorteplaats van Rutte). Ondertussen roept Brabo I vanuit de stad waar de bronzen zeemeermin winterhard zit te zijn, dat de telefoon bij hem roodgloeiend in zijn hand ligt omdat talloze grote investeerders in de rij staan om na zijn terugkeer neer te strijken in de Republiek Brabant, waar de inwoners trouwens ook meer zullen gaan verdienen.

Brabo I heeft die twee nep-nieuwtjes overigens afgekeken van de meester ‘fake news’ zelve, Donald T. Meepesant noemt hij Rutte een onveranderd onverantwoordelijk optredende despoot die een democratisch gekozen president tot ballingschap blijft dwingen. Zo ga je toch niet om met de wil van een volk?


Horen Lex Pechtold en Miel Eurlings thuis in bovenstaand verhaal? De eerste vindt het cadeautjesregister niet op hem van toepassing (en mag dus aanblijven) terwijl Camiel ‘ochèrm’ Eurlings toch echt een Bewijs van Goed Gedrag kan laten zien (en daarom dus ook mag aanblijven). Beide kwesties lijken me wat voor tijdens het kerstdiner. Niet meteen, want het samenzijn moet wel vredig beginnen. Als na een uur er stiltes gaan vallen, kan een van de aanwezigen weer sju in het geheel brengen met een ‘Kan iemand mij uitleggen waarom Alexander (of Camiel dus) … ?

Wel oppassen, want voor je het weet vallen families, vriendenkringen of wat er ook aan tafel zit, uiteen. Breng het maar als een ‘gedachte-experiment’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten