zaterdag 1 januari 2011

Mooie stad (4); Vreugdevuur

Oudejaarsmorgen 2010 begint grauw. In loop van de dag zal de mist boven Den Haag bij vlagen nog dikker worden. Na 10.00 uur neemt de ondoorzichtigheid toe door de rook die het vroege vuurwerk achterlaat. De stapel pallets beneden in het parkje bij ons tijdelijke onderkomen vormt tegen de middag de basis voor een nachtelijk Vreugdevuur. Twee wouten zorgen er met hun aanwezigheid voor dat het hout niet eerder in de fik gaat.

Ontneemt de mist vannacht het zicht op het vuurwerk? Omroep West laat rond 18.00 uur weten dat voor de regio beter zicht op komst is. Aan het carré pallets zijn de afgelopen uren de nodige kerstbomen toegevoegd. Het eerste publiek meldt zich. De organiserende wijk leidt met vrijwilligers en overheidsdienaren de zaak in goede banen. In een lift hebben omwonenden het over een gezellig initiatief. Elders hangt in een van de omringende gebouwen het alarmnummer van de besturen die de bewoners en de eigenaren vertegenwoordigen. Niet voor ‘elk wissewasje’, zoals de tekst luidt, maar alleen in geval echt iets ‘NIET door de beugel kan’. Welke groep zou de naam ‘Vreugdevuur’ bedacht hebben?

We beginnen aan de laatste maaltijd van 2010. Een lange reeks kleine hapjes, geïnspireerd door onze recente aanwezigheid in Spanje en Italië. De finale zal liggen bij de bereiding van de wontons met chocolade (Zie blog ‘Kommervet’), maar zover zijn we nog lang niet. Onder het eten, kletsen en met ‘De Vrienden van Amstel’ zien we buiten steeds meer vuurwerk de lucht ingaan. Rond de stapel hout en kerstbomen neemt de belangstelling toe.

Na de geslaagde chocoladelekkernij zoeken we bij een appartementsgebouw om de hoek de hoogste verdieping op. Het uitzicht is daar grandioos en (nog) helder; we tellen af tot het middernachtelijke uur. Met champagne in aanslag kijken we vanaf boven neer op een flinke massa mensen. Talloze telefoonschermpjes lichten op. Dan is het 24.00 uur. De kurk gaat uit de fles, het vuurwerk is prachtig en na een aarzelende start waait de dikke rook van het Vreugdevuur de goede kant heen, weg van onze slaapkamerramen. We wensen elkaar het beste, proosten en kijken naar het vuurwerk voor zover het lezen en schrijven van sms’jes dat toelaat. Zelfs op de hoogte waar wij staan, is de gloed merkbaar. Op de begane grond blijkt het Vreugdevuur een succes.

Rond 02.00 uur begint een ploeg met opruimen. Ook vreugdevuur krijgt kennelijk op de gemeentelijke vergunning een eindtijd mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten