zondag 9 oktober 2011

Maastricht (2); een Brabants Gouvernement

In de periode van 1204 - 1794 kent Maastricht een regime van 'tweeherigheid'. De hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik bezitten er eeuwenlang de gezamenlijke zeggenschap. Als de Brabantse baas deze uithoek van zijn machtsgebied bezoekt, moet hij een eigen dak boven zijn hoofd hebben. En dat is het Brabants Gouvernement aan Maastrichts centrale plein.

Dat onderkomen aan het Vrijthof was ooit het huis van een kanunnik. Dit typische dicteewoord is de titel voor een katholieke geestelijke die wat in de melk te brokkelen had of heeft binnen de kerk. Hier ging het om een dienaar van de de St.-Servaas, het godshuis dat op een boogscheut afstand staat. In die tijd werden deze lieden goed 'uitgezakt' door thuis en bepaald schameltjes zaten ze d'r niet bij.

Die kannuninkenwoning wordt in de loop der tijd dus een pied-à-terre voor de Brabantse hertog en derhalve gaat dit huis 'Brabants Gouvernement' heten. Als Karel V de de rechtsopvolger wordt binnen de Brabantse lijn, wordt de nieuwe naam 'Spaans Gouvernement'. Tenslotte is Karel V ook de ko-ho-ho-ho-ning va-han Hispanje. En zeg nou zelf: die verwijzing naar Spanje klinkt toch ook prachtig.

Hoe dan ook, het 'gouvernement' kent een gevarieerde geschiedenis. Uiteindelijk wordt het een museum en als we er op 9 oktober langs lopen, staat het in de steigers. Ik mag aannemen dat deze make-over een geweldig resultaat gaat opleveren voor dit 'Brabantse' monument in de huidige hofdstad van Limburg.

Voor dit gebouw: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaans_Gouvernement

Geen opmerkingen:

Een reactie posten