maandag 12 november 2012

The Lord Mayor’s Show 2012


Dit weekend kent Londen twee optochten. De eerste gaat op zaterdag 10 november richting en door Westminster. Op het eind van de rit moet de burgemeester van de 'City of London' langsgereden worden, want om zijn huldiging gaat het. De persoon in kwestie bekleedt de functie een jaar en over 12 maanden wordt langs deze route zijn opvolger toegejuicht.

Deze blijk van waardering aan 'het hoogste gezag' - The Lord Mayor’s Show - bestaat al sinds 1215. In Westminster huisde toen al de koning, waaraan de eerste burger trouw kwam zweren. Dankzij onze reisgenoten hebben wij weet van deze curieuze traditie en staan we als kwartet tegen 11.00 uur bij St. Paul's Cathedral in een lichte drup achter de hekken te wachten op wat komen gaat.

De plu's kunnen weg en iets na elven verschijnt het eerste muziekkorps. De kolbakken lijken de deelnemers het zicht te ontnemen. Da's schijn: niemand loopt of speelt uit de maat.

Vervolgens worden we een uur lang getrakteerd op groepen die allerlei geledingen, organisaties en clubs vertegenwoordigen. En als het kan, doen ze iets bijzonders, te voet, op de fiets, met auto, achter op een aanhangwagen, op de motor. Drie keer komt een variatie op Abba voorbij, we zien afgevaardigden van gilden, scholen, bevolkingsgroepen, Lions, loodgieters, legeronderdelen, goede doelen. Aan bands geen gebrek. Het is een bonte en vermakelijke stoet.

Na een uur neemt het aantal oude auto's toe. Kwamen de deelnemers tot nog toe uit alle windrichtingen, de inzittenden blijken nu op een enkele uitzondering na, blank en van de mannelijke kunne. Dan eindelijk verschijnt de gouden koets met de burgemeester.

Ordelijk verlaat het duizendkoppige publiek de straten en wij begeven ons naar St. Paul's Cathedral.

Op het internet wordt al afgeteld naar de volgende editie van deze optocht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten