woensdag 26 december 2012

Afgebrand

Op Facebook staat een foto van 21 december 1938. In vogelvlucht zie je hoe aan de Bossche Pensmarkt de 'oude V&D' in de hens staat. Op de dag af negen jaar voor mijn geboorte. Ik lees het commentaar van Yvonne bij de afbeelding. Beide hebben we van huis uit 'weet' van de fik. Niet dat zij en ik erbij stonden; dat deden onze vaders. Collega's bij hetzelfde bedrijf en wij kennen het verhaal via hen.

Mijn pa was in die tijd hoofd technische dienst. Hij zal dus beslist de oorzaak van deze rampzalige vuurzee onderzocht hebben. Het gekke is dat ik wel weet van de verschroeide haren die hij opliep tijdens het bluswerk. En van het bevroren water dat de volgende dag als een gestolde waterval aan de resten van het gebouw hing. Ongetwijfeld heeft hij verteld wat de mogelijk of zeker tot die brand geleid heeft. Onthouden heb ik dat beslist niet. Opmerkelijk. Op het internet staat een ooggetuigenverslag in het Handelsblad van 22 december 1938: vermoedelijk kortsluiting.

Ik heb foto's van die 21ste; ze zitten in een map van Fotobureau Het Zuiden Maastricht 's Hertogenbosch (zonder streepje) bij de spullen van ons vader die ik bewaar. In een van de torentjes zou de brand ontstaan moeten zijn. Harrie senior staat links op de grootste zwart-witopname. Het lijkt of hij daar balanceert op de sneeuw. Veel hoeden en petten. Gekleed naar de mode van die tijd ziet hij er ouder uit dan de 35 die hij op dat moment telt. Pa heeft dan 23 arbeidsjaren achter de rug en er nog 25 voor de boeg. Dat laatste weet hij op dat moment natuurlijk niet. Net of ik in een boek kijk dat nog geschreven moet worden. Een verhaal waarvan ik de hoofdstukken ken, soms zeer gedetailleerd. Behalve dat dan van die kortsluiting.

Pas in 1964 werd begonnen aan de herbouw. Op de plek van de 'oude V&D' kwam de 'nieuwe'. De voormalige 'nieuwe' aan de Schapenmarkt heette toen ineens de 'oude V&D'. Voor mensen van mijn generatie is het sindsdien oppassen geblazen. 'Ik zie je voor de 'oude V&D' kan ook betekenen dat je afspraak aan de overkant staat. In elk geval binnen oogbereik, dat scheelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten