zondag 3 februari 2013

Max

Deze week is ons koningshuis een populair onderwerp binnen de Spaanse media. Beatrix was maandagavond in Nederland nog geen minuut op tv, of ik zag haar hier in El Médano rechtstreeks op TVE zeggen dat het mooi is geweest. Wat spreekt ze onze taal toch mooi uit.

Wat het nieuws over zowel de afstand als de opvolging extra interessant maakt voor de pers, is de overeenkomst met het eigen Spaanse hof. Om te beginnen zijn koning Juan Carlos en kroonprins Felipe even oud als respectievelijk onze majesteit en haar eerstgeboren zoon. En vervolgens is er de kritiek. De Spaanse vorst heeft letterlijk en figuurlijk een uitglijder gemaakt. Hij ging vorig jaar privé op groot wild jagen in Afrika, struikelde, brak het een en ander, waarna zijn onderdanen geen vergeving of medelijden konden opbrengen. Slechts hoon viel hem ten deel, want ook of vooral de heer van Spanje dient in tijden van crisis geen exorbitante uitgaven te doen. Soortgelijke geluiden waren in Nederland te horen tijdens de huizenjacht van Alex.

In El País van 2 februari passeren deze feiten de revue. Aangevuld met de beroepskeuze van Maxima’s vader. Kun je met zo’n achterstand dan toch koningin-gemalin worden? De krant heeft hierover een deskundige gebeld. Niet Peter, Marc of Albert. Nee, Reinildis van Ditzhuyzen. Deze vrouw geloof je op haar woord, want ze komt weinig op tv. En niet alleen daarom. Volgens haar zijn Alex en Max zijn erin geslaagd om alle kritiek te overleven en zelfs te weerleggen. Met name komt dit op het conto van de laatste.
Het twee pagina’s tellende artikel kopt met ‘Een Argentijnse vindt in Nederland de monarchie opnieuw uit’. De eerste partij die ze daarbij aan haar zijde kreeg, was volgens de krant haar a.s. schoonmoeder. Nadat deze eerder alle voorgaande kandidaten had afgewezen, stemde ze nu toe. Om weinig later vol waardering en op vertrouwelijke voet met haar schoondochter een sterke band op te bouwen.

In de tien jaren die daarop volgenden, stapten ook het Nederlandse volk en zijn politieke vertegenwoordiging over hun aanvankelijke wantrouwen heen. Waarbij El País - al dan niet met citaten van Reinildis - de kwaliteiten van ‘de Argentijnse’ opsomt. Hoe je ook over het nut van een monarchie kunt denken, Maxima brengt ons land goed in beeld, dat spreekt duidelijk uit dit artikel. Ze is ‘max’ opgeleid, sociaal ondernemend, bij de tijd, innemend, moeder van drie potentiële troonopvolgsters, warm, benaderbaar, goed gekleed, intelligent, stijlicoon, ontwapenend. En mooi. Waaraan heeft Nederland zo’n ster verdiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten