zaterdag 16 mei 2015

Uit de Bossche boom gevallen

Deze tekst verscheen op 17 mei 2015 als column in de Bossche Omroep

Zo ons leven al een doel dient, dan zullen we die diepe zin echt zelf moeten zien te zoeken. Door klarinet te gaan spelen in een carnavalsband. Of vis uit te venten. In de politiek gaan, is natuurlijk ook een mogelijkheid. Waar dat toe leidt, blijft ongewis.

Misschien is de 'nieuwe' Afvalstoffendienst bij Treurenburg (voorjaar 2011) wel het laatste 'grand project' van onze politieke vertegenwoordigers. Wie daarvoor gevoelig is, kan in de woorden 'afval' en 'Treuren' een teken zien. Bijvoorbeeld voor de teloorgang sindsdien van elke vorm van ambitie en durf in de gemeentelijke bestuurskamers en de Bossche raadszaal. Geen wonder dat het volk mort, aan de poorten rammelt en bij gebrek aan gehoor steeds actiever wordt in de productie van schotschriften tegen de stadsgenoten die de beslissingen nemen. Ik kan mij niet herinneren dat er hier eerder zoveel geschreven werd door burgers die niet tot een actievoerend collectief behoren.

In de kritiek wordt gewezen naar personen en instanties: naar de B, de &W, de Raad, de ‘sik’, de lokale bouwheer. Er vallen harde woorden: regenten, arrogante ouwemannenclub, oligarchie. Alsof we twee eeuwen terug zijn. Af en toe komt er een reactie vanuit Markt 1: ‘Het raakt ons’, of ‘Wij herkennen ons hier niet in’. Meestal blijft het stil onder het bekende adagium ‘We laten ons niet gek maken’.

Interessant lijkt me de vraag wat er gebeurt zodra iemand - door het volk gekozen of door een hoge instantie aangewezen - genoemd pand betreedt ‘tot nut van het algemeen’. Vindt er - eenmaal de drempel voorbij - zomaar een chemisch proces plaats waartegen slechts een enkeling zich weet te verweren? Worden er plots ongekende mogelijkheden in het geweten aangesproken, waardoor bijvoorbeeld verkiezingsbeloftes ineens richting Treurenburg kunnen. Is er sprake van een piekervaring die Ollie B. Bommel omschrijft als: ‘Jonge vriend, ik wist niet dat ik het in me had?’. En trouwe lezers van Toonder weten dat de heer-van-stand op dat moment aan de rand van een afgrond staat. Want twee pagina’s later volgt dan vertwijfeld ‘Tom Poes, bedenk een list’.

Misschien is het simpeler. Youp verklaarde op 25 april in NRCWeekend het regelmatig optredend vergeetverschijnsel met: ‘Schijnwerpers verblinden en meer is het vaak niet’. Dat die vertroebelde blik wel degelijk een diepere oorzaak kan hebben, wordt al meer dan twee decennia uitvoerig beschreven door econoom, psychoanalyticus en hoogleraar Manfred Kets de Vries. Zijn werk kan ik ieder aanraden die zich een rol toemeet in de Bossche Leiding. Of misschien beter nog: nodig die heer-met-verstand eens uit. En vraag wat hij in een interview op 7 januari 2014 in Elsevier bedoelde met: ‘Als je aan leiders schudt, vallen er heel rare dingen uit’. En pratend over goede en inspirerende leiders: Ze zijn in staat om mensen hoop te geven op verbetering, en wenden daartoe nederigheid, menselijkheid en humor aan. Ze laten zich ook minder leiden door hebberigheid’.


Ten stadhuize staat bij P&O vast nog een weinig aangesproken potje ‘Bij- en Nascholing’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten