dinsdag 11 oktober 2016

Bambi bij De Zilk

Je kunt wandelend van Den Helder naar Sluis. In totaal is dat 450 km. Hiervan hebben we er 125 achter de rug wanneer zaterdag 9 oktober bij uitspanning De Oase (Vogelenzang) van start gaan richting Het Langeveld (De Zilk).

Ons beginpunt hebben we op klassieke wijze bereikt: met de fiets. Dat wil zeggen vanaf de parkeerplaats waar de auto staat. En naar die plek lopen we terug, en wel door de AmsterdamseWaterleidingduinen, toegang €1,50 p.p.

Eerder al hebben we al kennis kunnen maken met dat gebied. Het meet 3.400 hectaren aan zandverstuivingen en bos, met als aantrekkelijke bijzonderheid de aanwezigheid van bijzonder veel damherten en reeën. Hoewel ze niet handtam zijn, trekken ze zich weinig aan van de passanten. Die hebben alle tijd om talloze opnames te maken met foto- of filmapparatuur. Bambi bij De Zilk.

Mijn vrouw loopt dit Kustpad voor de tweede keer. Vijf jaar geleden kwam ze steeds terug met enthousiaste verhalen en mooie foto's. Daardoor werd met duidelijk dat in met name Noord-Holland de duinen een groter areaal bestrijken dan ik gedacht had. Inmiddels heb ik mezelf daarvan kunnen overtuigen: magnifiek gewoonweg.

De tocht op zaterdag gaat dus richting een afslag voorbij De Zilk, die uitkomt in de buurt van de P waar de auto staat. Behalve over duinen en door bossen lopen we ook 1,5 km over het strand. Het is overwegend zonnig, 14C, zwakke wind in de rug. Wat wil je nog meer begin oktober.


De zondag daarna is het helemaal stralend. Na een 'aanvliegroute' door de geestgronden met links en rechts bollenbedrijven, gaan we richting Noordwijk. Hier is de strook met duinen betrekkelijk smal doordat de bollenteelt steeds meer grond opeiste.

Noordwijk aan Zee ligt er schoongewassen bij. Ik kijk uit naar bekende Nederlandse voetbalhelden die hier wonen. Wel zie ik een standbeeld van de 'ouwe' koningin Wilhelmina die hier in april 1940 de Nederlandse troepen inspecteerde. Een maand later kwamen de Duitsers en vertrok de majesteit overzee. Zo te horen, zijn de Duitsers hier nog steeds graag.

Verder door de Coepelduynen naar Katwijk aan Zee. Een mooi traject. Iets voorbij de Soefitempel staat de auto. Nog 59 km scheiden ons van Hoek van Holland, een tussentijdse mijlpaal op onze wandelweg..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten