dinsdag 8 maart 2011

Oeteldonks (11); houdoe en bedankt

‘nne condor is toch grôter dan ‘nne kiep’. Die zin zal me de hele carnavalsdinsdag bijblijven. De melodie waarop die gezongen wordt ook: ‘El condor pasa’.

Eigenlijk begint de aanleiding tot die zin om 11.11 uur met de opening van de jaarvergadering voor De Kring Vrienden van Oeteldonk. Dit jaar is het thema ‘transparantie’ en de doorzichtigheid lijkt ook allerwegen aanwezig. Het bestuur blijkt niet corrupt, zelfzuchtig of zelfverrijkend. De leden zijn er goed mee af. En passant benoemen zij de voorzitter ‘voor het leven’.

De jaarlijkse excursie gaat naar Orthen, dat dit keer bij het Berewouthof ligt aan de Dommel. En daar brengt het orkest van de ‘Vrienden’, mét zang, het lied van de condor. Het is stralend weer. Wat heb je meer nodig in het leven?

De excursie eindigt gewoontegetrouw in de Azijnfabriek maar daar hangt het met de benen buiten. Wij verplaatsen ons naar de Bossche Markt, halen bier bij ‘de Paternoster’ en kletsen een eind weg. Ook vandaag komen we alleen in de kroeg voor drank en toiletbezoek; de rest van het feest speelt zich buiten af. Het is lang geleden dat carnaval echt een straatfeest kon zijn. Kijken wat de kasteleins hier nu weer van vinden. Deze barometer voor het Oeteldonkse en Bossche klimaat heeft altijd wel wat: te nat, te koud, te heet, te laat.

Wij drinken en eten zeker niet minder dan andere jaren. Het is ook veel drukker dan anders; zal wel met het weer samenhangen. Verder zijn de andere ingrediënten als vanouds: muziek, theater op straat, kletsen op straat, ‘de vètten hap en d’n drank’.

Tegen het einde van de middag eten we gezamenlijk Surinaams bij ‘Tante Wonnie’. We maken er een dansje en gaan daarna voor een laatste biertje naar ‘M’n Tante’, de plek waar we zaterdagmiddag begonnen met ‘de Generale’. Het feest is nog een volle gang als we om 19.00 uur afscheid nemen van elkaar. Binnen een aantal maanden zal de evaluatie plaatsvinden. En tot die tijd: ‘Houdoe en bedankt!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten