zondag 7 augustus 2011

Luik (2); straatjes

De wandeling langs de Luikse Citadel voert terug naar het Parc Saint-Léonard. Ook dat blijkt opgeknapt en heringericht. Via de Féronstree komen we op Place Saint-Barthélemy met een veelkleurige Romaans ogende kerk. De doopvont is één van de Wonderen van België en de toegang bedraagt €7 p.p. Wij bezien het kunstwerk op een foto buiten.

Een tweede kunstwerk staat wat verderop en behoort tot het pleinmeubilair. Het brengt de prinsbisschoppelijke heersers in beeld en de groei van de zware industrie met de komst van John Cockerill en familie.

We passeren de kleine Place Saint-Antoine. Een snoepje, samengesteld uit gerestaureerde oude panden en goed 'akkederende' nieuwbouw. De aanpalende, brede Hors-Chateau blijkt een aantal verrassingen rijk. De eerste blijkt uit de geveltekst bij huisnummer 57 'Hic habitat felicitas'. Hier woont dus 'geluk'. De plek is nog niet uitgegroeid tot een bedevaartsoord.

Verderop aan dezelfde kant is de toegang tot drie doodlopende straatjes. De huizen daarvan zijn of worden gerestaureerd en de aanblik van deze oude hoekjes is vertederend. Door de Impasse de Ange kom je bij een pleintje met verborgen engel en een Mariaschrijn. Slalom via de Impasse de Couronne. De derde steeg is de Impasse Venta. In ons routeboekje staan ze niet beschreven.

We pakken een pint aan de Place de Marché en melden ons bij de Place de Saint-Lambert aan voor een ondergrondse tocht op zondagmiddag. Dan wacht ons een rondleiding bij het Archéforum langs 9.000 jaar geschiedenis. Achter een winkelpaleis komen we bij de kerk St.-Denis. Tot mijn grote verrassing staat daar een retabel uit begin 16de eeuw. Het is van Brabantse oorsprong.

's Avonds eten we lekker bij La Cantina. Het regent opnieuw, maar deze dag kan niet meer stuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten