vrijdag 25 mei 2012

Bossche Jeroentjes (2); de presentatie


Exact 17.45 uur meldt burgemeester Rombouts zich bij het afgesproken punt op de Bossche Markt. Daar staan wij ‘op de uitkijk’ in de schaduw van een tent die er de komende dagen dienst doet tijdens ‘Jazz in Duketown. Ik verwelkom ‘aan de voet van de Bossche meester’ namens Oknog Oknog en Vermeulen & Den Otter iedereen die de hitte trotseert voor deze bijeenkomst . De burgemeester vraagt: ‘Waar begin je, Harry, bij 1185?’ Da’s het veronderstelde stichtingsjaar van Den Bosch. Ik besluit wat eeuwen over te slaan.

Jheronimus Bosch (ca 1450 – 1516), we weten meer niet dan wel van hem. Eén ding is zeker: hij heeft nooit chocolade gegeten. Er is dus geen spannend verhaal te schrijven over een schilder die bij de bereiding van zijn verf uit natuurlijke producten toevallig een bruine emulsie ontdekte op basis van cacaobonen. Hij heeft dus nooit gezegd: ‘Dit smeer ik niet op mijn ‘Tuin der Lusten’, want dit lust ik zelf wel'. ‘Bossche’ in de naam ‘Bossche Jeroentjes’ slaat dus niet zoals bij Bossche Bol, Koek, Koekwaus op Mop op een Bossche vinding. Dat was misschien wel leuk geweest.

Mogelijk heeft Jeroen Bosch wel gehoord van het bestaan van chocolade. Zaterdag jl. las ik in het Brusselse Chocolademuseum dat tijdens de vierde reis van Columbus naar Amerika (1502) de Spanjaarden opmerkten dat aan het hof van de Azteekse vorst Montezuma II chocolade gedronken werd. En het is bekend dat Jheronimus Bosch op goede voet stond met Spaanse kopers. Bovendien werd de stad in 1506 ‘Spaans’.

Montezuma II sterft in een strijd met de Spaanse generaal Hernán Cortés die de chocolade naar Spanje brengt. Dan is het al 1528, 12 jaar na de dood van Bosch.
Lang blijft chocolade een drank voor de adel. Later wordt het gebruik meer algemeen. Nog steeds heeft zeker de Belgische chocola een adellijk karakter bewaard. En het is om die reden, dat deze chocola de grondstof is voor de ‘Bossche Jeroentjes’. Met mindere willen we geen genoegen nemen, gelet op de kwaliteit van de werken die Bosch achterliet.

Van Bosch is niet veel bekend. Nog niet eens wanneer en waar hij ter wereld kwam. Nou, bij de ‘Bossche Jeroentjes’ laten wij er geen twijfel over bestaan: locatie Markt, datum 25 mei 2012. Ik vraag de burgemeester eens in de kinderwagen te kijken. Ook verzoek ik hem zorg dragen voor de aangifte bij de Burgerlijke Stand. Hij toont het ‘Bossche Jeroentje’ aan het publiek. Daarna is er ‘beschuit met muisjes’ voor de omstanders. Wat een feest. Met een warm gevoel gaan de makers naar huis: Stefan van Ham, Antwan Hoedemakers, Harry van den Berselaar van Oknog Oknog en Eric Maas van Vermeulen & Den Otter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten