maandag 10 september 2012

Gdańsk (3); restauracje


Polen riep minder dan 25 jaar terug de Derde Republiek uit. De eerste president werd Lech Walesa, elektromonteur bij een scheepdswerf en vakbondsleider uit Gdańsk. Hij stond vooraan bij het omwerpen van de Russische suprematie. Er zijn genoeg dingen in de stad die me aan hem herinneren.

Zo staat tegenover het station een gebouw waarin 'zijn' oude partij zetelt, met het bekende logo van 'Solidarność' groot op het dak'. Dit beeldmerk vind je ook op T-shirts die overal te koop zijn. Langzamerhand zal ook de aandacht voor deze volksheld bescheidener proporties gaan aannemen.

Woensdagavond 5 september bezoeken we restaurant 'Gdańska' aan de Duchastraat. In de gids wordt het aangeprezen als een al lang bestaande eetgelegenheid, gespecialiseerd in de regionale keuken. Het tekstblok bevat ook de mededeling dat Lech Walesa er graag tafelde. Mogelijk is dit een aanbeveling. Tegelijkertijd: wat eet een president met een scheepswerfverleden? In elk geval Pools en dat zoeken we.

Het is alsof we een privé-museum betreden. Volgestouwd door iemand met als hobby het verzamelen van 17de eeuwse oorlogsbodems, op schaal nagebouwd. Plus aanverwante artikelen. De sfeer is warm, er loopt veel personeel rond in wat klederdracht lijkt en een mevrouw zit wat afgezonderd in een boekje te lezen. Later ontpopt zij zich als zangeres en accordeoniste.We maken onze keuze, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar het Menu Lech Walesa. Benieuwd wat het zal zijn om 'presidentieel' te dineren. Als snel worden door de ober brood, zuur en een potje vet op tafel gezet. Lekker. Ik vraag naar de naam: 'smalec'. Het begeleidende glaasje bevat peperwodka. Het brandt een gat in slokdarm maag en moet ruimte maken. Waarna gerookte zalm, bietensoep met gevulde deegkussentjes - pierogi - volgen, gestoofde ribbetjes en appel uit de oven. Lekker, bijzonder voedzaam en dit allemaal voor een aangename prijs.

Goede keuze van Walesa, een aanrader voor bezoekers.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten